Nu se poate mişca, e hrănit cu ligurinţa, e schimbat precum un bebeluş dar a fost găsit apt de muncă de către comisia de evaluare care i-a tăiat pensia de handicap de gradul1. Nicolae Gag din localitatea arădeană Sânpetru German a suferit în urmă cu 10 ani un atac celebral. În 2007, în urma unui alt accident vascular cerebral, bărbatul a rămas şi paralizat de la şold în jos şi nu îşi mai poate mişca picioarele deloc, astfel că a fost reîncadrat cu grad I de handicap, cu incapacitate totală de muncă, primind dreptul la însoţitor personal şi a beneficiat de o pensie de handicap de gradul1, în valoare de 290 lei iar soţia lui a primit indemnizaţia pentru însoţitor de 400 lei. Săptămâna trecută, după evaluarea făcută de comisie, a fost trimis la muncă. Acum va fi nevoit să trăiască doar din pensia de vârstă şi nu mai are drept de însoţitor.
„Nu poate face absolut nimic, zi şi noapte trebuie să-i fiu alături, să-l hrănesc, să-l schimb, să-l întorc de pe o parte pe alta” , povesteşte cu durere soţia lui. Cu sau fără bani, femeia îl va îngrijii numai că lipsa lor va crea o nouă problemă, cumpărarea medicamentelor fără de care bolnavul nu poate supravieţui. Trebuie amintit că pentru controlul anual obligatoriu, bolnavul este transportat la spital cu ambulanţa, pe targă, îi este evaluată starea de sănătate şi adus acasă.
Birocraţia taie cu sânge rece
Explicaţia, aproape halucinantă pe care reprezentantul comisie a făcut-o, a fost că ultimele fişe medicale aduse la dosar, care certificau agravarea bolii, l-au scos de pe lista persoanelor care beneficiază de pensie de handicap. „Documentele medicale suplimentare aduse ne-au dus la ideea că este vorba de o boală, şi nu de un handicap şi ca atare nu se poate înscrie în normele metodologice venite de la ANPH, respectiv comisia superioară de evaluare” a precizat Dan Pârvulescu, preşedintele comisie de evaluare a persoanelor cu handicap.
„Chiar dacă manifestările bolii sunt similare cu ale altor persoane care beneficiază de acest ajutor, cauzalitatea este alta”, a mai adăugat Pârvulescu. Decizia a fost luată pe baza dosarului, nimeni nu a făcut o verificare la domiciliul persoanei pentru a verifica starea bolnavului. Soţia bolnavului a făcut contestaţie şi speră să se revină asupra verdictului incredibil pus: apt parţial de muncă.
Reacţiile comunităţii
Vecinii sunt şocaţi de această decizie, mai ales că în ultima perioadă starea bolnavului s-a agravat din ce în ce mai mult. De aceeaşi părere este şi mediul de familie, dr. Parfenie, care consideră că „în mod categoric, pacientul nu are capacitatea de muncă. E sub tratament şi are nevoie în permanenţă de o persoană însoţitoare”, subliniază medicul.
JA-M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!