ARAD. I-am așteptat pe americani din Al Doilea Război Mondial și încă îi mai așteptăm. Reprezentanții „țării de vis” nu au însă curajul să ia cu asalt România (în cazul nostru Aradul), nici măcar când vine vorba de afaceri.
Dacă italienii au pus stăpânire pe judeţ şi municipiu, cu peste 1200 de firme cu capital din această țară, iar nemţii au decis că e numai bine să fie cei mai hotărâți dintre investitori, când vine vorba de sumele puse în jos, americanii sunt ceva mai prudenți.
Totuși, afaceriștii din SUA nu au ocolit de tot Aradul. Pe raza municipiului au fost contabilizate un număr de 41 de societăți cu aport de capital din SUA. Oamenii de afaceri de Statele Unite ale Americii nu s-au încumetat însă să investească de unii singuri aici, crezând cel mai probabil că riscul e prea mare. Au făcut-o împreună cu alţii. În plus, nu e vorba de societăţi cu capital foarte mare, multe dintre firme având ca obiect de activitate comerţul cu mobilă, produse chimice, băuturi, tutun sau bunuri de ocazie. Americanii s-au gândit chiar să facă comerţ cu pâine în Arad.
Domeniul imobiliar e, însă, pe mai departe, în pofida crizei care a lovit acest sector, pe gustul americanilor și când vine vorba de casele, terenurile și apartamentele din Arad. Nouă din cele 41 de firme cu aport de capital american au ales să facă afaceri cu imobile în Arad.
La capitolul investiții cu greutate intră doar câteva firme cu capital american: acestea produc fie instrumente și dispozitive de control pentru navigație, fie extrag petrol brut, fie fabrică utilaje și mașini unelte. Datele au fost făcute publice în urmă cu câteva săptămâni la momentul la care senatorul de Washington, Pamela Roach a vizitat Aradul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!