Clasificarea Spitalului Clinic de Urgenţă Judeţean Arad în categoria a II-a este în pericol. Ministerul Sănătăţii a anunţat că 110 unităţi medicale cu paturi, printre care şi spitalul nostru, sunt în pericol să fie declasificate. În cazul unităţii noastre medicale este vorba despre o cădere de la gradul II la gradul III, ceea ce înseamnă fonduri mult mai puţine de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). Dar autorităţile judeţene stau liniştite şi spun că declasificarea nu va fi o problemă în ceea ce priveşte investiţiile în infrastructura spitalului şi în aparatura medicală. „Declasificarea nu este o piedică în continuarea şi demararea de noi investiţii. Nu va fi un capăt de ţară dacă Spitalul Judeţean va fi încadrat de la 1 ianuarie 2012 în gradul III”, ne spune Andreea Oţoiu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Arad (CJA). Practic, autorităţile judeţene au acoperire într-un ordin emis de Ministerul Sănătăţii când fac aceste declaraţii.
Potrivit ordinului respectiv, în momentul în care spitalele din ţară au fost clasificate, multe dintre ele au fost încadrate într-un anume grad, dar cu plan de conformare. Practic, administratorii spitalelor trebuiau să aducă îmbunătăţiri administrative şi medicale unităţilor medicale pentru a rămâne în gradul în care fuseseră clasificate. Vorbind la subiect, Spitalul Judeţean Arad a fost încadrat în gradul II, dar cu plan de conformare. Deşi, oficial, era în gradul II, unitatea medicală din judeţul nostru primea aceleaşi fonduri ca şi cele din gradul III. Dacă, în schimb, respectau planul de conformare, banii veniţi de la CAS urmau să fie mult mai mulţi. Cum nu s-a întâmplat acest lucru, fondurile de la bugetul naţional vor fi aceleaşi şi la anul ca şi cele primite în acest an.
„Noi vom continua investiţiile în infrastructură şi în achiziţia de aparatură medicală, chiar dacă Spitalul Judeţean va fi declasificat”, a mai spus Andreea Oţoiu. Practic, CJA nu îşi pune mari speranţe în fondurile de la CAS şi mizează în continuare pe investiţii din fondurile proprii.
Ne „trag” străinii
Una dintre condiţiile impuse de către Ministerul Sănătăţii pentru ca Spitalul Judeţean să rămână cu gradul II se referă la pacienţii din alte judeţe. Conform ordinului, minimum cinci la sută dintre pacienţii unităţii medicale trebuiau să vină din alte judeţe decât Aradul. Teodora Olariu, directorul Spitalului Judeţean, spune că în prezent ne aflăm la un nivel de numai 2,5 la sută dintre pacienţi din alte judeţe care au fost trataţi la Arad. O altă „bilă neagră” este Maternul. Acesta are un grad inferior faţă de cel necesar pentru ca Spitalul Judeţean să intre în gradul II. Cu toate că acest lucru se va rezolva în momentul în care Maternul se va muta în clădirea de pe strada Vicenţiu babeş, în prezent este în urmă faţă de ce avem nevoie. Oricum, Ministerul Sănătăţii este cel care va decide care spital îşi păstrează gradul şi care nu, aşa că Spitalul Judeţean Arad mai are încă o şansă să rămână clasificat ca şi untitate medicală de grad II.
Un mega-spital
În luna martie Spitalul Judeţean Arad s-a unit cu Spitalul Municipal şi Spitalul Matern, rezultând un mega-spital care a trecut în administraţia CJA. În luna mai Ministerul Sănătăţii a realizat o clasificare a spitalelor, iar cele cu plan de conformare, cum este şi cazul Spitalului Judeţean, trebuiau să îndeplinească anumite condiţii pentru a rămâne clasificate într-un grad superior. Din păcate, unitatea noastră medicală nu a reuşit să întrunească toate condiţiile.
CJA modernizeaza curtea Spitalului Judetean
Management privat pentru Spitalul Judetean
Citiți principiile noastre de moderare aici!