ARAD. La doi ani de la finalizarea lucrărilor de amenajare a pieţei agroalimentare de pe strada Ioan Rusu Şirianu, transferul comercianţilor şi producătorilor din Piaţa Catedralei a intrat în linie dreaptă. Potrivit directorului TOP, Stelian Nistor, 90% dintre ocupanţii meselor din Piaţa Catedralei şi-au exprimat până acum intenţia de a se muta în piaţa de pe Rusu Şirianu. Adică 135 din 160 de comercianţi şi producători, susţine şeful TOP. Aceştia vor avea prioritate în ocuparea spaţiilor din noua piaţă, iar pe locurile rămase libere vor putea să se înscrie şi alţii noi. Piaţa de pe Rusu Şirianu are 170 de mese, deci mai sunt locuri disponibile… Atribuirea acestora se va face până la 15 octombrie, piaţa agroalimentară de pe Rusu Şirianu urmând a deveni funcţională de la 1 noiembrie.
Pentru a veni în întâmpinarea comercianţilor şi producătorilor agricoli, SC TOP SA îi invită pe pieţari să se înscrie la administraţia Pieţei Catedralei pentru ocuparea de spaţii sau mese. Apoi, în perioada 3-7 octombrie, cei care s-au înscris vor putea vizita noua piaţă zilnic, între orele 12.00-13.00.
„Scopul acestui demers este de a vedea exact amplasamentul spaţiului sau mesei pe care urmează să îl/o ocupe. Urmează ca noi să facem o repartizare a spaţiilor, iar dacă sunt mai mulţi doritori pentru un anumit spaţiu sau pentru anumite mese, atunci se va face licitaţie, pentru departajare. Or, nu poţi licita un spaţiu dacă nu l-ai văzut” – explică Stelian Nistor.
Tatonări
Dincolo de alegerea unui anumit amplasament, directorul TOP se aşteaptă ca, în urma vizitării noii pieţe, unii comercianţi să îşi dorească să se grupeze alături de alţii. Sau poate unii vor alege doar spaţiul, fără a avea nevoie şi de masă. Ori poate vor dori să aranjeze mesele altfel decât sunt acum… Pentru toate aceste posibile situaţii se vor căuta soluţii care să convină tuturor părţilor.
„Noi vom fi acolo pentru cei care vin în vizită, vom da toate detaliile pentru ca tranziţia să se facă în cele mai bune condiţii şi rapid. Noi vom face acele licitaţii sau atribuire de spaţii sau de mese până prin 15 octombrie. După această dată, ei vor trebui să-şi facă la ORC punctele de lucru… pentru că ei vor funcţiona în Piaţa Catedralei până la 31 octombrie, iar pentru a putea funcţiona în noua locaţie au nevoie de contract pentru a-şi putea deschide punctul de lucru. Sunt aspecte pe care noi le avem în vedere pentru ca lumea să nu întâmpine greutăţi” – detaliază Stelian Nistor.
Şi utilităţile
Potrivit directorului TOP, pe tot parcursul lunii octombrie, administraţia se va ocupa de preluarea utilităţilor din noua piaţă agroalimentară.
„E vorba de întreaga logistică. Vom verifica tot ce înseamnă alimentare cu apă, partea de energie electrică, iluminat, climatizare, staţie pentru detectarea incendiului, accesul – avem acolo platformă pentru persoanele cu dizabilităţi…” – detaliază Stelian Nistor.
Preţuri
În ceea ce priveşte tarifele pe care le vor avea de achitat ocupanţii pieţei de pe Rusu Şirianu, acestea sunt la fel cu cele practicate în prezent în Piaţa Catedralei.
Pentru ocuparea meselor de legume, fructe, flori, producătorii individuali plătesc 14 lei/masă/zi, iar AF, SC şi alte persoane autorizate – 17 lei/masă/zi. Ocuparea meselor de flori cu trepte (2,1×5,1×1,1 m) este taxată cu 24 de lei/masă/zi. Pentru „ocupare platou” trebuie achitaţi 8 lei/mp/zi, pentru „platou pepeni” – 5 lei/mp/zi. Există şi „tarife specifice locale”: produse de panificaţie, avicole, apicole – 18 lei/masă/zi, carne miel – 2,50 lei/kg, brazi de Crăciun – 2,50 lei/buc./zi. La sectorul „mici meseriaşi” (ceramică, obiecte din lemn, macrameuri), ocuparea platoului este taxată cu 2 lei/mp/zi, iar ocuparea meselor cu 10 lei/mp/zi. Pentru închirierea cântarului, se plătesc 7 lei/buc./zi, iar pentru depozitarea produselor în magazii – 3 lei/buc./zi.
Investiţie de 1 milion de euro
Noua piață agroalimentară de pe strada Ioan Rusu Şirianu este compusă din două corpuri supraetajate, fiecare având peste 400 de metri pătraţi/nivel. Spaţiul este destinat atât comercializării cărnii și lactatelor, cât şi legumelor și fructelor. Piaţa are, în total, 170 de mese, dar cuprinde şi sediul administraţiei pieţei, spaţiu pentru personalul DSVSA, grup sanitar şi spaţiu pentru pază. Valoarea lucrărilor de amenajare a noii pieţe se ridică la 4.926.000 lei, banii fiind alocaţi din bugetul local.
Trimite articolul
XDece din bugetul local ?????? când piața are bani, încasând abonamentul lunar, plus chiria în fiecare zi, preț dublu, cu banii ăștia primăria putea să facă alte investiții
-
Banii aia se duc pe salarii, prime babane prin birouri, Nu stiti voi :)!
Faceți ceva de cei care plătesc sa aibă o organizare de la tren pana la piata si de la boul Rosu pana la piata o gândire nu de hoți ci una extrem de discreta sau sa dezvolte comerțul chiar si cu afișe motivaționale in care in anumite zile sa se realizeze reclamă si discount dar cu un fel de transport?????
Mi-am pus speranta in plecarea lui Falca, apoi in Pandemie si Razboi, dar cred ca numai meteoritul ar fi salvat-o.
Persoanele cu dizabilitati cum pot urca la etaj ?
De ce nu publicati comentariile?