Lupta pentru Palatul Administrativ din Arad nu a fost complet abandonată de Prefectură, urmând să fie reluate demersurile în instanță. Chiar dacă instituția susține că intenția este doar de a clarifica situația juridică a imobilului, să nu uităm că în 25 iunie prefectul Florentina Horgea arătase, într-un comunicat, că acțiunea deschisă la Judecătoria Arad are ca obiect ”constatarea dreptului de proprietate publică al statului român și a dreptului de administrare al Instituției Prefectului – Județul Arad” asupra Palatului Administrativ. Cu alte cuvinte, se va duce o luptă pentru ca această clădire-simbol să fie scoasă din patrimoniul orașului.
Pentru moment, însă, Prefectura a depus la Judecătoria Arad o cerere de renunțare la judecată, deși prima înfățișare în proces fusese deja programată pentru 19 septembrie. Decizia a venit după numeroasele critici apărute în spațiul public cu privire la acțiunea Prefecturii, însă cu toate acestea instituția nu renunță la intențiile sale.
Într-un răspuns transmis, vineri, la solicitarea Jurnal Arădean și Aradon, prefectul Florentina Horgea arată că își menține intenția de a reglementa situaţia juridică a clădirii în care își au sediile Primăria și Prefectura, iar asta s-ar putea face doar printr-o acțiune în justiție. Mai mult, Horgea susține că, în trecut, Primăria a fost de acord cu un proces. ”Intenţia de a reglementa situaţia juridică a Palatului Administrativ există. Aşa cum am explicat şi în conferinţele de presă pe această temă, la care a fost invitată şi publicaţia dvs., stabilirea apartenenţei imobilului nu a putut fi clarificată pe cale administrativă, în pofida demersurilor efectuate în acest sens de Instituţia Prefectului – Judeţul Arad şi de Primăria Municipiului Arad pe parcursul anilor anteriori, cele două instituţii fiind însă de acord că singura modalitate prin care se poate reglementa situaţia juridică a imobilului <<Palat Administrativ>> este pe calea unei acţiuni în justiţie, ţinând seama de faptul că, la ora actuală, există două hotărâri de guvern care statuează cu privire la dreptul de proprietate asupra acestei clădiri”, afirmă prefectul.
Vrea dialog
Florentina Horgea afirmă că o nouă acțiune va fi inițiată doar în momentul în care va putea avea un dialog cu Primăria, pe care o acuză că a politizat subiectul. ”Aşa cum am subliniat şi în întâlnirile cu reprezentanţii mass-media, situaţia se va putea reglementa doar în momentul în care va fi posibil un dialog coerent pe această temă şi nu exhibarea unor patimi inutile, valorificate inclusiv politic”, arată prefectul, care, în finalul răspunsului transmis redacției, dă asigurări că ”la momentul oportun” va face publică orice inițiativă pe acest subiect.
Anunțul
În 25 iunie, Prefectura Arad anunța că a deschis o acțiune în instanță pentru ca statul să obțină dreptul de proprietate și administrare asupra Palatului Administrativ, monument istoric și de arhitectură. Clădirea este ocupată în cea mai mare parte de Primărie, care și-a avut sediul acolo încă de la inaugurarea imobilului. O aripă a imobilului este ocupată însă de Prefectură.
Florentina Horgea spunea că există documente care atribuie dreptul de proprietate atât statului român cât municipiului Arad: „Intenția noastră, a Instituției Prefectului – Județul Arad, este aceea de a clarifica situația dublei înregistrări a imobilului în care atât noi, cât și Primăria Municipiului Arad ne desfășurăm activitatea, aceasta fiind singura cale prin care proprietatea Palatului Administrativ se poate reglementa. La ora actuală, imobilul este proprietatea statului român în baza Decretului-Lege nr. 30 din 1990, iar Municipiul Arad este proprietarul aceluiași imobil în baza H.G. nr. 976 din 2002, privind atestarea domeniului public al Județului și al Municipiului Arad”.
Reacția
La câteva ore după anunț, primarul Gheorghe Falcă a reacționat într-o conferință de presă, acuzând că se încearcă ”naționalizarea” clădirii. „Suntem surprinşi de decizia Guvernului de a ne târî în instanţă cu intenţia de a transfera Primăria Municipiului Arad în domeniul public de interes naţional. Pentru noi este un şoc. Această instituţie datează de zeci şi zeci de ani. Totdeauna a fost considerată de cetăţeni simbolul numărul unu al oraşului, iar azi să vii să ceri naţionalizarea acestei clădiri este o decizie şocantă care arată modul în care astăzi se guvernează la Bucureşti”, a spus Falcă. Au existat și alte reacții virulente din partea unor demnitari sau politicieni, însă și arădenii au fost critici pe rețelele de socializare.
S-a răzgândit
Pe fondul numeroaselor reacții publice defavorabile prefectului, după numai două zile, Florentina Horgea a anunțat că renunță la acțiunea promovată în instanță. ”În ultimele 24 de ore am asistat la o avalanșă de dezinformări în spațiul public, cu privire la intenția noastră de a soluționa, din punct de vedere legal, situația Palatului Administrativ al municipiului Arad. Demersul nostru de a readuce în proprietatea arădenilor, pe cale legală, această clădire, simbol al orașului nostru, a fost deturnat într-un subiect politic de anumiți politicieni. Aceștia, în goana lor după voturi, au ales să transfere în zona emoționalului colectiv o inițiativă care ține de domeniul legalității și care era pentru arădeni și nicidecum împotriva lor așa cum s-a afirmat”, a fost noua poziție a prefectului, transmisă printr-un comunicat. Se poate observa că se vorbește de ”Palatul Administrativ al municipiului Arad” și nu se mai pomenește de obiectul procesului – constatarea dreptului de proprietate publică al statului român și a dreptului de administrare al Instituției Prefectului asupra Palatului Administrativ.
Citiți principiile noastre de moderare aici!