ARAD. Cine a crezut că povestea satului Nadăș, moștenit de familia Colțeu, a ajuns la sfârșit odată cu sentința Tribunalului Arad, care a respins recursul la revizuire înaintat de săteni, s-a înșelat. De această dată Prefectura Arad a pornit o bătălie cu moștenitorii. Nu neapărat cu ei, ci cu sistemul care a împroprietărit o singură familie cu întreaga suprafață a satului. Ca atare, Prefectura a înaintat o cerere de revizuire la sentința din 2006, în urma căreia sătenii au rămas fără pășuni, păduri, teren arabil și chiar fără locuințe. „Comisia Judeţeană de Fond Funciar Arad a decis în şedinţă depunerea unei noi cereri de revizuire a sentinţei date de Judecătoria Ineu în cazul retrocedărilor din satul Nadăş, comuna Tauţ. Cererea de revizuire are la bază noi probe care ar putea determina revizuirea sentinţei, alte probe decât cele pe care s-a întemeiat precedenta cerere de revizuire, respinsă de instanţele de judecată. Nu a fost stabilit încă un termen pentru judecarea noii cereri de revizuire”, ne anunță reprezentanții Prefecturii Arad. Deși, pentru moment, nu s-a stabilit un termen pentru judecarea cererii, este sigur că acest lucru se va întâmpla, solicitarea fiind înregistrată la Judecătoria Ineu vinerea trecută.
Legea permite
Chiar dacă Judecătoria Ineu a judecat deja o cerere de revizuire a sentinței în acest caz, mai pot fi depuse nenumărate cereri de revizuire. Însă asta atâta timp cât sunt aduse probe noi la dosar, probe care nu au fost prezentate instanței până acum. „Părţile interesate pot depune cereri de revizuire a sentinţelor ori de câte ori consideră că deţin noi probe de natură să aducă noi informaţii concludente în dosar, care să ducă în final la revizuirea sentinţei”, spune legea care se referă la revizuirile sentințelor.
Speranțe mari
Acum toate speranțele sătenilor din Nadăș sunt puse în această nouă acțiune judecătorească deschisă de către Prefectură. Reamintim că primul judecător care a judecat cererea de revizuire în acest caz, Floriță Boloș, este arestat și judecat într-un dosar de luare de mită. „Sperăm ca acest nou judecător să ia în calcul probele care vor fi aduse de Prefectură”, a spus unul dintre nădășeni.
Fără pământ
Locuitorii satului Nadăș au rămas fără pășuni, păduri, terenuri arabile și chiar și fără locuințe încă din anul 2006, când Judecătoria Ineu a împroprietărit o familie cu peste 8.700 de hectare de teren. Sentința nu a fost atacată în primă fază, deoarece sătenii nu au știut despre existența ei. Însă apoi a urmat o cerere de revizuire, un recurs la cererea de revizuire, dar toate au fost respinse de magistrați. Rămâne de văzut cum se va încheia și acțiunea deschisă de Prefectură.
Citiți principiile noastre de moderare aici!