Se pare că Prefectura Arad s-a „blindat” cu cereri de revizuire a sentinţei prin care Nadăşul a fost retrocedat familiei Colţeu. Ultima decizie privind situaţia din satul arădean a venit la finele săptămânii trecute, când Tribunalul Olt a casat decizia Judecătoriei Balş, judecătorie care a confirmat revizuirea sentinţei din 2006. Fiind instanţă superioară, Tribunalul Olt a decis că Judecătoria Balş nu a dat sentinţa legală (?) şi a trimis dosarul spre rejudecare. Dar acum, printr-un comunicat de presă, reprezentanţii Prefecturii anunţă că a fost deschis un nou proces în care se cere revizuirea sentinţei din 2006, prin care Judecătoria Ineu a aprobat retrocedarea a 8.742 de hectare de pădure, păşune şi teren agricol către familia Colţeu. „Cu privire la Decizia civilă nr. 20/2018 a Tribunalului Olt, Instituția Prefectului – Județul Arad precizează că prin aceasta s-a dispus trimiterea spre rejudecare la Judecătoria Balș a cererii de revizuire a Sentinței civile nr. 657/2006 pronunțată de Judecătoria Ineu, procesul nefiind astfel finalizat. Prin Sentința nr. 657/2006 a Judecătoriei Ineu s-a restituit familiei Colțeu Mihai Alexandru și Colțeu Viorica suprafața de 8.742 ha teren pădure, împreună cu construcțiile situate pe aceasta. Reamintim că această Cerere de revizuire a sentinței Judecătoriei Ineu a fost formulată în urma constatării falsului Certificatului de calitate de moștenitor cu nr. 5/ 2003, emis de notarul Vlai Adrian, prin care s-a stabilit calitatea defunctei Mairovitz Ecaterina de unic moștenitor al defunctei Grosz Elena, care a deținut pădurea Nadășului, constatare efectuată prin Sentința penală nr. 203/2016 a Curții de Apel Timișoara – Secția penală”, spun cei de la Prefectură. „Judecătoria Balș a admis cererea de revizuire promovată de Comisia județeană de fond funciar Arad, schimbând în totalitate Sentința civilă nr. 657/2006 a Judecătoriei Ineu. Împotriva sentinței Judecătoriei Balș, familia Colțeu a declarat recurs, soluționat de Tribunalul Olt prin Decizia civilă nr. 20/2018, prin retrimiterea cauzei spre judecare la aceeași instanță, respectiv Judecătoria Balș”, se mai arată în comunicatul Prefecturii.
Încă o cerere
Prevăzători parcă, juriştii de la Prefectură au mai deschis un proces în care solicită tot desființarea sentinţei din 2006. „Există pe rolul instanțelor două cereri de revizuire a sentinței Judecătoriei Ineu, una întemeiată pe constatarea falsului certificatului de moștentitor, iar cealaltă pe desființarea acestuia de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Prima cerere se va rejudeca la Judecătoria Balș, unde în primă instanță a fost admisă. A doua cerere are primul termen de judecată pe data de 2 aprilie, la Judecătoria Brașov. Nu comentăm deciziile instanțelor, sperăm însă că vom avea câștig de cauză în ambele cazuri, deoarece actul invocat la baza restituirii pădurii satului Nadăș, certificatul de moștenitor, a fost declarat fals și a fost desființat de către instanțele în drept. Instituția Prefectului – Județul Arad, prin Comisia județeană de fond funciar, va face pe mai departe toate eforturile necesare pentru revizuirea sentinței pronunțate în anul 2006 de Judecătoria Ineu”, a declarat Florentina Horgea, prefectul Judeţului Arad.
Ineul, scos din ecuaţie
În comunicatul emis de Prefectură se arată faptul că, la fiecare cerere de revizuire, s-a solicitat strămutarea procesului. Motivul? Judecătoria Ineu, instanţa care ar trebui să judece cauza, este condusă chiar de către judecătoarea care a deschis „cutia Pandorei” în cazul Nadăş. „Cauza a fost strămutată de Înalta Curte de Casație și Justiție, la cererea Comisiei Județene de fond funciar Arad, de la Judecătoria Ineu (președinta acestei instanțe fiind cea care a pronunțat sentința 657/ 2006 a cărei revizuire s-a cerut), la Judecătoria Balş. (…) În ambele cazuri am cerut și obținut strămutarea proceselor de la Judecătoria Ineu, pentru a nu exista niciun fel de suspiciuni”, se arată în documentul emis de Prefectură.
Citiți principiile noastre de moderare aici!