JURNAL ARĂDEAN. E la modă zilele acestea să se discute despre semnificația votului dat de români la alegerile prezidențiale. În opinia dumneavoastră, ce credeți că le-a transmis poporul român politicienilor?
GHEORGHE FALCĂ. Dacă ești în stare să spui, ca Adrian Severin, că alegerile de pe 16 noiembrie au fost o lovitură de stat, sau dacă ai nevoie de o armată de sociologi și de un milion de sondaje de opinie pentru a înțelege ce a spus răspicat națiunea română, probabil că nu ai ce căuta în politică. Toți cei care am văzut civismul fantastic al românilor din străinătate, am înțeles ce vrea națiunea română. Lor și întregii națiuni române le datorăm o lege electorală care să asigure respectarea reală a dreptului de vot, continuarea luptei anticorupție și o guvernare eficientă care să aducă bunăstarea, iar când spun bunăstare nu mă gândesc doar la cele ce țin de economic, ci și la o societate a respectului pentru toți și a ierarhiei autentice. Unii vor să despartă România de acasă de românii din străinătate. Am văzut de Black Friday, într-un mare magazin, cum tineri și tinere de douăzeci și ceva de ani își făceau foarte bine treaba. Dincolo de profesionalismul și hărnicia lor puteai citi ce-și doresc toți românii, indiferent unde s-ar afla: o țară în care munca să-ți garanteze o viață demnă, descătușată de grija zilei de mâine. Și dacă ești atent, poți vedea acest lucru la tot pasul. Națiunea română este avidă de succes și este capabilă, fără îndoială, să-l obțină. Nu vreau să vorbesc în numele nimănui. Ca politician, mă simt obligat să găsesc soluțiile prin care strădanile concetățenilor mei să dea rod, să nu se risipească în zadar.
Victoria lui Iohannis a fost una surprinzătoare. Poate fi ea explicată?
GHEORGHE FALCĂ. Politicianul autentic nu trebuie să fie nici stăpînul, nici angajatul electoratului. Stăpînii se numesc dictatori, ceilalți populiști. Un politician trebuie să fie el însuși, să dialogheze cu poporul și să lucreze pe termen lung. Dacă procedează așa, mai devreme sau mai tîrziu, va primi șansa să demonstreze ce poate. Cu aceste idei în minte, am muncit de multă vreme, alături de mulți dintre colegii mei, pentru unificarea dreptei într-un mare partid. Am fost convins că, dincolo de obiectivele imediate și de animozitățile personale, dreapta este datoare să ofere României o formațiune politică solidă. Se pare că am avut dreptate. Sînt convins că, și dacă s-ar fi întîmplat să pierdem aceste alegeri, proiectul și-ar fi dovedit pînă la urmă viabilitatea. E una dintre explicațiile victoriei. Apoi, cine crede că poporul român și-a pierdut ori își va pierde vreodată compasul moral se înșeală. Națiunea aceasta nu poate fi mințită la nesfîrșit. Dar e adevărat că m-a surprins vigoarea cu care fibra morală a națiunii noastre s-a manifestat. M-am simțit cu adevărat mîndru să fiu român și, dacă n-am o explicație pentru această izbucnire de vitalitate, îi mulțumesc în schimb lui Dumnezeu pentru că s-a produs. În sfîrșit, dar nu ca importanță, această victorie i se datorează lui Klaus Iohannis. Pentru el bunul simț nu a fost un instrument politic. El este în mod autentic așa și n-a fost cîtuși de puțin ipocrit când a spus că preferă să piardă decât să fie mârlan.
Pe 21 decembrie se încheie ultimul mandat al Președintelui Băsescu. Cum evaluați cei zece ani petrecuți de acesta în fruntea statului?
GHEORGHE FALCĂ. Au fost 10 ani extrem de dificili. Astăzi multă lume îi atribuie toate eșecurile și nu-i recunoaște meritele. Or, el a avut realizări incontestabile în două direcții. În primul rând, justiția din România arată cu totul altfel de cum arăta înainte ca dânsul să fie președinte. În al doilea rând, România și-a păstrat și chiar și-a întărit orientarea euro-atlantică. Pentru unii, aceasta pare floare la ureche, dar dacă ne uităm la contextul în care se află România, înțelegem că nu e așa. Să știți că există suficiente forțe care caută să ne împingă într-o altă direcție.
Ce urmează? Care sunt planurile PNL-ului pentru perioada următoare?
GHEORGHE FALCĂ. Proiectul unificării dreptei nu s-a încheiat. Fuziunea dintre PDL și PNL, dincolo de aspectele formale, trebuie dusă până la capăt. Rezultatul trebuie să fie un partid mult mai flexibil și mai deschis spre societate decât au fost partidele de până acum. E nevoie să punem în practică o politică de resurse umane care să ne permită să asigurăm, când va fi momentul, o guvernare cu adevărat eficientă. Pregătirea unei guvernări performante e vitală. Avem datoria să oferim mult mai mult decât o guvernare onorabilă. Așa cum spunea Klaus Iohannis, în acest moment bunăstarea e o chestiune vitală pentru România.
Citat : „Cine crede că poporul român şi-a pierdut sau îşi va pierde vreodată compasul moral, se înşeală” Gheorghe Falcă
Citiți principiile noastre de moderare aici!