Inspectoratul Școlar Județean Arad a transmis Colegiului Prefectural al Județului Arad un material informativ privind stadiul pregătirii unităților de învățământ în vederea deschiderii noului an școlar 2024-2025. Conform documentului, vor funcționa 145 de unități de învățământ de stat cu personalitate juridică, la care se adaugă 23 de unități de învățământ particulare. Pentru anul școlar 2024-2025, numărul total al elevilor așteptați la cursuri este de 64.244, conform documentului întocmit de IȘJ Arad. În ceea ce privește resursa umană a instituțiilor de învățământ, documentul citat arată că „sunt normate 6.155 de posturi finanțate din bugetul de stat prin Ministerul Educației, din care 5.527 pentru învățământul de masă, 468 pentru învățământul special” și 160 pentru unitățile conexe (cluburi ale copiilor, cluburi sportive, CCD, CJEx și CJRAE.
469 de clădiri ce deservesc unitățile de învățământ necesită autorizație sanitară de funcționare din partea Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad. Conform datelor IȘJ Arad, 434 dintre acestea au autorizație, alte 35 funcționând fără autorizație. În 2024 au fost depuse 31 de cereri de autorizare, semn că pentru patru dintre clădiri nici măcar nu s-a încercat intrarea în legalitate.
„Principalele motive ale neautorizării sunt numărul mic de grupuri sanitare raportat la numărul de elevi, inexistența unui cabinet medical, sau inexistența apei curente în localitate”, notează inspectoratul școlar.
IȘJ arată și că 434 de clădiri școlare nu necesită autorizație ISU, pentru alte 166 fiind necesar acest document. Dintre acestea din urmă, doar 82 au autorizație de securitate la incendiu din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Arad. Alte 69 au aviz de funcționare emis de ISU, în timp ce 15 clădiri vor funcționa și fără aviz, și fără autorizație. Conform legislației în vigoare, clădirile construite înainte de 1992, care nu și-au schimbat destinația, nu au nevoie de aviz ISU.
În ceea ce privește baza materială, IȘJ menționează că „unitățile de învățământ sunt igienizate, iar lucrările de reparații sunt finalizate, mai puțin în cazul lucrărilor de reabilitare”. Inspectoratul arată că sunt în curs de reabilitare Școala Gimnazială Groșeni, Școala Gimnazială Chereluș, Școala Gimnazială Țipar, Școala Gimnazială Buteni, Liceul Teoretic „Jozef Gregor Tajovsky” Nădlac, Liceul Tehnologic „Regele Mihai I” Săvârșin, Școala Gimnazială Sântana, Școala Gimnazială Horia, Liceul Tehnologic „Ion Creangă” Curtici, Grădinița „Mugurel” Arad, Școala Gimnazială Șeitin, Școala Gimnazială „Caius Iacob” Arad, Școala Gimnazială Bârsa, Școala Gimnazială Dorobanți, Liceul Teologic Baptist „Alexa Popovici” Arad, Școala Primară Chelmac, Grădinița cu program prelungit Gurahonț, Școala Primară Gurahonț, Școala Gimnazială „Ilarion Felea” Arad, Liceul Teoretic Sebiș, Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” Pecica, Școala Primară Turnu, Colegiul Național „Vasile Goldiș” Arad, Colegiul „Mihai Viteazul” Ineu, Școala Gimnazială Pilu, Liceul Tehnologic „Ștefan Hell” Sântana, Școala Gimnazială Zădăreni, Liceul Teoretic „Adam M. Guttenbrunn” Arad, Școala Gimnazială Fântânele și Grădinița Mișca. IȘJ Arad mai arată și că se „continuă lucrările de construcție ale clădirii noi a Palatului Copiilor din Arad, stadiul de realizare fiind de aproximativ 90%”.