Conform informării făcute de IȘJ Arad în Colegiul Prefectural, Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a se va desfășura în perioada 25-28 iunie 2024, urmând ca rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, să fie disponibile pe 9 iulie 2024. „Susținerea examenului de Evaluare Națională este condiție obligatorie pentru participarea la prima etapă de repartizare computerizată la admiterea în clasa a IX-a de liceu”, arată Inspectoratul Școlar. Vor fi așteptați la examen, în județul Arad, 3.642 de elevi de clasa a VIII-a. Examenul va fi susținut în toate școlile cu nivel gimnazial din județ, excepție făcând cele în care numărul de elevi de clasa a VIII-a este mai mic de 10, aceștia urmând să susțină examenul în alte unități de învățământ.
La Examenul de bacalaureat națională, ce se va desfășura începând cu 17 iunie (probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale) și până pe 12 iulie (afișarea rezultatelor finale), vor fi așteptați 3.856 de elevi de clasa a XII-a. Probele scrise se vor desfășura între 1 și 5 iulie 2024. „În județul Arad vor fi pregătite 11 centre de examen – 7 în municipiul Arad și 4 în județ – și un centru zonal de evaluare, cu 6 locații, aprobate de Comisia de bacalaureat națională”, arată IȘJ Arad. La ambele examene naționale, Inspectoratul va fi sprijinit de Inspectoratul de Poliție Județean Arad, Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad și Poliția Locală.
4 mii de locuri la admitere
În ceea ce privește admiterea în învățământul liceal și în învățământul profesional și dual, IȘJ Arad anunță că aceasta va fi organizată în două etape, astfel încât absolvenții de clasa a VIII-a nerepartizați în prima etapă să poată fi repartizați corespunzător rezultatelor lor de la Evaluarea Națională.
Pentru anul școlar 2024-2025 sunt alocate 120 de clase de învățământ liceal, cu un total de 2.989 de locuri, 29.5 clase de învățământ profesional, cu 716 de locuri, respectiv 5.5 clase de învățământ dual, cu 132 de locuri. În învățământul special sunt prevăzute cinci clase cu 60 de locuri, iar în învățământul liceal particular sunt propuse în planul de școlarizare 7 clase, cu 170 de locuri.
Repartizarea candidaților se va face computerizat, prin aplicația națională ADLIC. Rezultatele primei etape vor fi afișate pe 24 iulie.
Anul acesta, media claselor V-VIII nu mai are relevanță în media de repartizare la liceu, singura luată în calcul fiind media notelor de la examenul de Evaluare Națională.
Conform IȘJ Arad, din locurile menționate mai sus, 580 sunt destinate candidaților care aparțin etniei rrome și celor care sunt cu cerințe educative speciale. Mai exact, în învățământul liceal sunt prevăzute 238 de locuri pentru elevii de etnie rromă și 238 de locuri pentru cei cu cerințe educative speciale, iar în învățământul profesional 47 sunt pentru cei de etnie rromă și 47 pentru cei cu cerințe educative speciale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!