După un an de aşteptare, Festivalul Cârnatului Proaspăt revine, sâmbăta aceasta, la Nădlac. Gurmanzi de pretutindeni sunt aşteptaţi încă de la orele dimineţii de 18 mai în parcul mare al oraşului, acolo unde se va desfăşura evenimentul. Zilele acestea se lucrează de zor la pregătirea locului: „se mătură, se toaletează arborii, se aduc corturile, se trage apa potabilă folosită pe durata festivalului, într-un cuvânt, se pregăteşte întreaga infrastructură necesară desfăşurării în bune condiţii a festivalului” – după cum spun reprezentanţii Primăriei Oraşului Nădlac, principal organizator al concursului.
35 de echipe concurente
35 de echipe din ţară şi străinătate se vor întrece pentru adjudecarea titlului de „Cel mai bun cârnat proaspăt”. Din afara României vin concurenţi de la: Primăria Kovačica/ Covăcița (Serbia), Primăria Báčsky Petrovec (Serbia), ISU Brezno (Slovacia), Primăria Dolný Kubín (Slovacia), Primăria Krompachy (Slovacia), Primăria Csanádpalota (Ungaria), Diakonia Evanghelică şi Uniunea Slovacilor Tótkomlós/ Slovenský Komlóš (Ungaria) şi Autoguvernarea Românilor din Ungaria. Lor li se alătură concurenţi de la: ISU Arad, Liceul Teoretic „Jozef Gregor Tajovsky” Nădlac, Serviciul de Pompieri Voluntari Pecica, Primăria Beba Veche – Timiş şi alte echipe locale.
„La acest festival nu doar că se va degusta cârnatul proaspăt şi cel uscat, jambonul de porc, dar cei prezenţi pot degusta şi găluştele slovăceşti de Nădlac şi găluştele slovăceşti rupte cu lingura produse de către oaspeţii din Slovacia. De asemenea, demonstrativ, se va topi slănina şi astfel se vor putea degusta şi jumări proaspete” – precizează organizatorii.
Programul Festivalului
La ora 10.00 se face prezentarea echipelor concurente şi împărţirea locurilor la mese. La ora 11.15 va avea loc deschiderea festivă a Festivalului Cârnatului Proaspăt de Nădlac, iar la 11.30 începe propriu-zis concursul pentru „Cel mai bun cârnat proaspăt”. Două ore mai târziu, la 13.30, e programată predarea mostrelor cârnatului proaspăt preparat de echipele concurente, iar la 14.00, degustarea cârnatului proaspăt realizat de echipele concurente de către o comisie de specialişti. La ora 17.00 va avea loc decernarea diplomelor echipelor câştigătoare.
Atmosfera va fi întreţinută de formaţia locală Porubski-Jačiansky. Începând cu ora 17, va avea loc un concert susţinut de Pera Todorovici Band.