ARAD. Potrivit ordinului Ministrului Sănătății emis la începutul acestui an, gestionarea valului cinci al pandemiei se va face pe alte coordonate, în care se încearcă degrevarea spitalelor și a serviciului de ambulanță, facilitarea testării pentru un număr cât mai mare de persoane, precum și accesul la tratamente medicamentoase în afara unităților spitalicești, mai exact în centrele de evaluare nou înființate.
122 de medici de familie
La nivelul județului Arad, testarea cu teste rapide antigen se va putea face și la cabinetele medicilor de familie, care și-au dat acceptul să intre în acest program.
„Până la aceasta oră, 122 de medici de familie au încheiat contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru a efectua teste Covid rapide. Lista este în continuare deschisă și în dinamică. Testele pozitive vor fi încărcate în Corona Forms direct de către medici. În funcție de simptomatologie, pacienții vor putea fi îndrumați fie către spital, în cazul unor forme grave, fie către centrele de evaluare, dacă vorbim de pacienți cu forme ușoare și medii, fără necesar de oxigen”, spune directorul Direcției de Sănătate Publică Arad, dr. Horea Timiș.
4 centre de evaluare
Direcția de Sănătate Publică Arad a avizat patru centre de evaluare care vor deveni operaționale cel târziu la începutul săptămânii viitoare. Astfel, în municipiu, pacienții cu forme ușoare de Covid-19 se vor putea prezenta pentru evaluare și prescriere tratament, fără programare, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad. În județ, centre de evaluare vor fi active la Spitalul Orășenesc Ineu, Spitalul din Lipova și Spitalul din Sebiș. Evaluarea și tratamentul sunt gratuite atât pentru pacienții asigurați, cât și pentru cei neasigurați.
Potrivit ordinului de ministru, pacienții care nu necesită oxigenoterapie, dar au manifestări clinice ușoare sau medii de COVID-19 și care au factori de risc vor fi direcționați prin intermediul serviciului 112 sau se vor deplasa individual, cu evitarea utilizării transportului în comun, pentru a fi evaluați în centrele de evaluare, pentru a se decide dacă au indicații/contraindicații de administrare de anticorpi monoclonali neutralizanți și dacă necesită internare de zi sau continuă. În cazul în care există contraindicații/refuz/indisponibilitate a anticorpilor monoclonali neutralizanți, pacienților li se pot prescrie antivirale eficiente în COVID-19 cu administrare orală. O parte din tratamentele care vor fi disponibile în aceste centre au fost trimise deja de către Ministerul Sănătății, la Arad.
Call center la DSP
Pentru a facilita accesul pacienților la informații, Direcția de Sănătate Publică Arad va operaționaliza un call center la care vor răspunde medici, între orele 8-16.
„Cinci linii telefonice vor fi disponibile pentru arădeni, în regim de call center. Practic, pacienții vor avea mai multe opțiuni de a intra în contact cu un medic, în cazul în care au nevoie de informații. Numărul mare de cazuri ar putea supraaglomera medicii de familie, dar și sistemul 112, astfel că am mai creat o posibilitate prin care pacientul poate ajunge în contact cu un specialist. De asemenea, este deja testat un call center cu cinci linii telefonice care va funcționa între medicii de familie și DSP, în intervalul orar 8-16, pentru a gestiona cât mai bine orice probleme ar putea să apară”, mai spune Timiș.
Număr mare de cazuri
Deși numărul cazurilor de infecție cu SARS-CoV-2 este tot mai mare, cazurile grave continuă să rămână mai scăzute decât în valul patru al pandemiei. Cu toate acestea, autoritățile se așteaptă la un număr tot mai crescut de pacienți cu forme medii, motiv pentru care strategia după care va fi gestionat valul tulpinii Omicron a fost schimbată.
Trimite articolul
XSi Marea Britanie cu un milion de infectari a abandonat certificatul maro, ar trebui sa-l scoatem si noi!
-
Pentru tine vor face unul roz, analfabetule🤣
-
Omul are dreptate in ceea ce scrie, de ce il jignesti?? Te crezi buricul Pamantului?
-
De când daca ii spui unui analfabet că e analfabet îl jignești? Da, e analfabet
-
-
“În funcție de simptomatologie, pacienții vor putea fi îndrumați fie către spital, în cazul unor forme grave, fie către centrele de evaluare, dacă vorbim de pacienți cu forme ușoare și medii, fără necesar de oxigen”… da de ce nu le prescrie tratamentul direct medicul de familie ????… sa mai mearga omul care deja are test pozitiv sa se inghesuie si sa stea la coada la un centru unde tot ceva medic generalist il va consulta in loc sa mearga direct acasa in pat si sa-si ia tratamentul daca nu e grav…. parca totul e facut sa se sifoneze bani si sa trambaleze oamenii degeaba dar se mai raspandeste si virusul in toata aceasta “plimbare”.