Deşi începutul de săptămână a fost călduros pentru această perioadă a anului, meteorologii anunţă că temperaturile vor scădea semnificativ zilele următoare iar, începând de joi, vin ninsorile. Dar nu trebuie să ne impacientăm: drumurile naționale și autostrăzile din județul nostru (A1 şi A11) sunt pregătite pentru iarna ce se apropie cu pași repezi.
Potrivit Secţiei Drumuri Naţionale (SDN) Arad, a fost pus la punct deja un Plan Operativ de Acţiune pe timp de Iarnă, care stabileşte nivelul de intervenţie şi tipul de dotare cu auto-utilaje precum şi cantităţile de material antiderapant (nisip), material antiaglomerant (sare), clorură de calciu (CaCl2), care vor fi folosite în campania de deszăpezire. Astfel, „cantitatea de 2.268,09 tone nisip aprobată prin planul operativ de acţiune în iarna 2016–2017 este în stoc la această dată. Cantitatea de 3.859,93 tone sare care reprezintă minimul necesar activității de deszăpezire pentru SDN Arad, aprobată prin planul operativ de acţiune în iarna 2016–2017 este în curs de aprovizionare, iar stocul de sare la această dată este de 1.706,80 tone. Cantitatea de 112,03 tone clorură de calciu (minim necesar) aprobată prin planul operativ de acţiune în iarna 2016–2017 este în curs de aprovizionare, iar stocul de CaCl2 la această dată este de 38,26 tone” – se arată într-un raport al SDN Arad. Tot aici se indică faptul că „în timpul iernii 2015–2016, SDN Arad a consumat 1.617,86 tone nisip, 1.780,20 tone sare și 19,64 tone CaCl2, pentru combaterea poleiului şi a zăpezii pe drumurile naţionale administrate, menţinându-le într-o stare de viabilitate bună, iar pentru autostrada A1, CIC Pecica a consumat 1078 tone sare și 10,98 tone CaCl2”.
Utilaje
Suntem acoperiţi şi în ceea ce priveşte auto-utilajele pentru deszăpezire. Pentru intervenţii, Secţia Drumuri Naţionale Arad are în dotare 7 autoutilitare (ARD), restul utilajelor şi echipamentelor fiind închiriate (în regim de permanenţă sau la cerere). SDN Arad are şapte baze de deszăpezire (Arad, Pecica, Săvârşin, Milova, Şimand, Buteni, Vârfurile) şi două puncte de sprijin (Mocriş şi Socodor), fiecare dintre acestea dispunând de utilaje pentru a se putea interveni la combaterea efectelor iernii (polei, zăpadă).
„Fiecare Bază sau Punct de sprijin este dotată cu: un încărcător, între 4 şi 7 autoutilitare cu lamă şi răspânditor şi o autospecială pentru revizie şi transport muncitori. În total, sunt închiriate 49 auto-utilaje în regim de permanenţă şi 16 auto-utilaje și echipamente la cerere, iar 7 autoutilitare sunt utilaje proprii” – se arată în raportul SDN Arad.
Dar asta nu e tot. „Pentru degajarea drumurilor de vehicule lovite şi obstacole ce apar în urma accidentelor rutiere, s-a aprobat dotarea cu un autoremorcher – la cerere, un autoremorcher+treiler – la cerere şi o automacara – la cerere. Utilajele se introduc în bazele de deszăpezire şi în punctele de sprijin în funcţie de starea vremii şi condiţiile meteo” – precizează reprezentanţii SDN Arad.
„Având în vedere că, la data prezentă, procedura de licitație este contestată la CNSC de către unul dintre ofertanți, conducerea DRDP Timișoara a dispus relocarea a 16 auto-utilaje cu RSP și lamă și 7 încărcătoare pentru bazele din cadrul SDN Arad, utilaje care reprezintă aproximativ 50% din totalul de utilaje prevăzut în planul de iarnă” – indică raportul SDN Arad.
Semnalizare
Secţia Drumuri Naţionale Arad ne mai informează că montarea semnalizării specifice de iarnă este în curs de finalizare pe toate sectoarele de drumuri naţionale și autostrăzi de pe raza județului nostru.
Plan de măsuri
Până la 15 noiembrie, conducerea SDN Arad şi-a propus să definitiveze punerea în ordine a bazelor şi punctelor de sprijin prin verificarea instalaţiilor electrice, sanitare, termice, montarea indicatoarelor pentru semnalizarea rutieră pe timpul iernii precum şi aprovizionarea cu material lemnos. De asemenea, SDN Arad s-a angajat ca, pentru menţinerea viabilităţii drumurilor naţionale în stare bună, să repare degradările apărute la partea carosabilă. Termen de finalizare: 30 noiembrie 2016.
Gestiune
Secţia Drumuri Naţionale Arad întreţine, gestionează şi administrează 394,661 km de drumuri naţionale. E vorba de: 257,231 km de drumuri naţionale europene E, 111,829 km de drumuri naţionale principale şi 25,601 km de drumuri naţionale secundare. Autostrada Arad-Nădlac (48,832 km), care face parte din Autostrada A1, şi încă un tronson de 2,3 km din autostrada A11 sunt în administrarea Secției Autostrăzi – CIC Pecica din cadrul DRDP Timișoara. Aceasta are sarcina de a întreţine pe timp de iarnă sectoarele în lungime de 51,132 km cu două sensuri de circulaţie şi două benzi pe sens.
Citiți principiile noastre de moderare aici!