Temperaturile caniculare sunt „numai bune” pentru a le face pe vipere să devină active. În zilele toride, şerpii ies din ascunzişuri, iar mușcătura lor poate fi extrem de periculoasă, chiar fatală. Specialiştii ne recomandă să evităm zonele umbroase, unde am putea avea întâlniri neaşteptate cu micile reptile, iar dacă suntem într-o astfel de zonă suntem sfătuiţi ca, înainte de a păşi, să folosim beţe ca să mişcăm iarba mai înaltă şi să observăm eventuale pericole.
Dacă, totuşi, avem ghinionul să ne muşte o viperă, trebuie să sunăm imediat la 112. Iar până vine echipajul medical trebuie improvizăm o metodă de a opri circulaţia sângelui între locul muşcat şi corp, pentru a încetini fluxul veninului spre corp şi pentru a da timp organismului să facă anticorpi.
Deşi ne confruntăm de zile bune cu temperaturi foarte ridicate, la Spitalul Judeţean din Arad nu a ajuns, până acum, niciun pacient cu muşcătură de viperă. Medicii sunt, însă, pregătiţi pentru acordarea tratamentului specific, inclusiv administrarea de ser antiviperin. „Am fost descoperiţi puţin din cauza problemelor existente la nivel de producător. Mai aveam doar trei doze de ser antiviperin la frigider, dar acum s-a rezolvat. Am semnat deja comanda astăzi (miercuri-n.r.) pentru achiziționarea acestui produs de la Unifarm, prin Ministerul Sănătăţii. Aşadar, lipsa de aprovizionare a serului antiviperin a fost rezolvată” – spune dr. Adrian Wiener, manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!