Pe 19 ianuarie, Școala Gimnazială „Aurel Vlaicu” a fost, gazda etapei județene a concursului național de public speaking în limba engleză, la care au fost înscriși aproape 300 de elevi și studenți din Arad. Următoarea etapă a concursului va fi cea regională, urmată de etapa națională, ce se va desfășura în luna martie. Topicul ediției de anul acesta al competiției internaționale este „There is nothing either good or bad but thinking makes it so” – „Nu există nimic bun sau rău, dar gândind facem să existe”.
Comisia de concurs a fost formată din prof. Marilena Diaconescu (din partea Inspectoratului Școlar Județean Arad), prof. Flavia Frățilă, prof. Simona Krämer, prof. Estera Bogoșel, prof. Adriana Vadăsan și prof. Simona Stoica.
La Arad, la categoria de vârstă 12-15 ani au fost acordate 37 de premii I, 24 de premii II și 59 de premii III. La categoria de vârstă 16-20 de ani au fost acordate 15 premii I, 2 premii II și 6 premii III. La prima categorie de vârstă au fost înscriși în concurs 203 participanți, iar la cealaltă categorie au fost 86.
Concursul se adresează elevilor și studenților cu vârste cuprinse între 12 și 20 de ani. Concursul este împărțit pe următoarele grupe de vârstă: 12 – 15 ani – participă la concurs până la etapa județeană/municipală; 16 – 20 ani* – participă la toate etapele concursului, câștigătorul având șansa de a concura în finala internațională de la Londra.
Elevii din categoria de vârstă 12-15 vor susține un discurs de 3 minute. „Time-keeper”-ul va da un semnal sonor la 2 minute și 30 de secunde (pentru a indica faptul că mai sunt 30 secunde), la 3 minute (pentru a indica faptul că timpul participantului s-a scurs), si la 3 minute și treizeci de secunde (moment în care participantul trebuie să încheie discursul imediat). Participanții care vorbesc mai puțin de 2 minute și 30 de secunde sau mai mult de
3 minute și treizeci de secunde pot fi sancționați de către membrii juriului.
După terminarea ultimului discurs din concurs „time-keeper”-ul va oferi juriului o listă cu
durata tuturor discursurilor. După încheierea fiecărui discurs urmează întrebări din partea publicului și/sau a juriului. Juriul este obligat să pună întrebări în cazul în care nu sunt întrebări din partea publicului. Concurentul trebuie să răspundă succint fără a relua pasaje din discurs. Persoanele din public care au o legătură cu unul dintre participanți (de exemplu, un membru al familiei sau profesor îndrumător), nu pot pune întrebări participantului respectiv.
Numărul premiilor oferite în concurs nu poate depăși 30% din numărul participanților. Pentru categoria de vârstă 16-20 de ani se organizează etapa locală (dacă se hotărăște organizarea acesteia), județeană, regională, semifinala națională și finala națională. În urma desfășurării etapei locale (dacă se hotărăște organizarea acesteia) și județene participanții care au primit cel puțin 80 de puncte pot promova la următoarea etapă, însă numărul premiilor (1, 2, 3 și mențiune) nu poate depăși 30% din numărul participanților. În semifinală ajung 100 de elevi și fiecare regiune primește un număr de locuri în funcție de numărul de elevi participanți în concurs per regiune.
În urma desfășurării semifinalei naționale vor fi aleși cei 10 elevi care vor participa la finala națională. Ordinea participanților în concurs este aleatorie și este hotărâtă de către organizatori. Fiecare participant la categoria 16-20 de ani va prezenta un discurs de 5 minute. Timekeeper-ul va da un semnal sonor la 4 minute și 30 de secunde (pentru a indica faptul că mai sunt 30 secunde), la 5 minute (pentru a indica faptul că timpul participantului s-a scurs), și la 5 minute și 30 de secunde (moment în care participantul trebuie să încheie discursul imediat). Participanții care vorbesc mai puțin de 4 minute și 30 de secunde sau mai mult de 5 minute și 30 de secunde pot fi sancționați de către membrii juriului. După terminarea ultimului discurs din concurs timekeeper-ul va oferi juriului o listă cu durata tuturor discursurilor.
După încheierea fiecărui discurs urmează 3 – 4 minute de întrebări din partea publicului și/sau a juriului. Juriul este obligat să pună întrebări în cazul în care nu sunt întrebări din partea publicului. Concurentul trebuie să răspundă succint fără a relua pasaje din discurs. Persoanele din public care au o legătură cu unul dintre participanți (de exemplu, un membru al familiei sau profesor îndrumător), nu pot pune întrebări participantului respectiv.
The English Speaking Union a fost înregistrată în 1996 ca organizație neguvernamentală și non-profit românească, iar în 1997 a fost lansată oficial ca Filială a Organizației Internaționale ESU. Funcționează ca o asociație activă și apolitică, independentă, fiind pe deplin afiliată la organizația ESU International cu sediul la Londra.
ESU este o organizație de caritate educațională și o organizație de membru. Ea consideră că educația formează cele mai puternice legături între oameni prin promovarea unui mesaj de înțelegere internațională și de realizare umană prin extinderea utilizării limbii engleze în întreaga lume.
ESU a fost fondată în 1918 de scriitorul și jurnalistul Sir Evelyn Wrench pentru a promova relații bune între Marea Britanie și SUA, dar ulterior și-a extins aria de activitate către Commonwealth și operează în prezent la scară mondială. Există aproximativ 60 000 de membri în peste 50 de țări din întreaga lume și numărul de membri este în continuare în creștere. Sprijinul voluntar al membrilor este vital pentru succesul obiectivelor organizației.
Citiți principiile noastre de moderare aici!