Premii pentru arădeni la prima ediţie a Galei Premiilor „Conştiinţă şi Libertate”, eveniment ce a avut loc la Palatul Parlamentului, în sala C.A. Rosetti, la finele săptămânii trecute. Gala a fost organizată de Asociaţia Conştiinţă şi Libertate din România, în parteneriat cu Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor.
Aradul a avut surpriza să-i aibă ca nominalizaţi la decernarea premiilor pe doi dintre parlamentari: deputatul LucianRiviş Tipei, care activează pe Colegiul 1 Arad, şi deputatul Iustin Cionca, parlamentar pe Colegiul 7 Arad.
Cei doi parlamentari şi-au ridicat personal premiile acordate de organizatori celor care au avut în această perioadă o contribuţie importantă la promovarea şi susţinerea libertăţii şi drepturilor religioase în România.
Ce spun arădenii
Deputatul Lucian Riviş Tipei a declarat cu ocazia ridicării premiului faptul că “atunci când ai un mandat de reprezentare, este important în primul rând să asculţi de Dumnezeu şi, apoi, de ceea ce spun oamenii care te-au votat şi ţi-au dat girul încrederii. Liberatea religioasă este un bun pe care orice societate normală trebuie să-l păzească cu sfinţenie. De aceea m-am implicat şi mă implic în activitatea care susţine cultele şi organizaţiile neguvernamentale care activează în domeniu. Cred că acest premiu este o recunoaştere a onestităţii cu care ne-am apropiat de textul Legii cimitirelor, care a fost aprobat recent în Parlament”.
La rândul său, deputatul Iustin Cionca a subliniat faptul că “a avut o bună colaborare cu organizaţiile neguvernamentale care s-au implicat în fenomenul religios şi nu numai. Eu cred că şi pe proiectele legislative care au avut legătură cu activitatea cultelor, cum a fost cazul Legii cimitirelor, nu am făcut altceva decât să ne facem datoria. Mai ales că suntem şi plătiţi pentru activitatea de legiferare. În fond, cred că premiile trebuie să le primească organizaţiile neguvernamentale care se implică în astfel de proiecte fără ca cei care se implică să fie şi plătiţi. Sper ca tot mai multe astfel de organizaţii să contribuie la procesul legislativ, pentru că oricât de bine pregătit ar fi un parlamentar, tot nu este specialist pe orice domeniu”.
Alte premii
La premiere a participat şi ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein, care, în calitate de premiat, a ţinut să sublinieze că este aproape de România în eforturile depuse pentru a avea o societate în care libertatea religioasă şi de consţiinţă să funcţioneze cu adevărat. Un premiu a primit şi Secreratul de Stat pentru culte, Nicolae-Adrian Lemeni.De asemenea, pentru susţinerea libertăţii religioase a mai fost premiat şi deputatul Bogdan Ciucă.
Evenimentul a fost catalogat de toţi participanţii drept unul reuşit, în sală fiind prezenţi peste 600 de invitaţi: parlamentari, academicieni, oficiali guvernamentali, personalităţi ale vieţii publice.
Din 1990
Chiar dacă prima gală a decernării acestor premii s-a desfăşurat acum, trebuie subliniat că Asociaţia Conştiinţă şi Libertate din România a mai organizat, începând cu anul 1990, întâlniri importante în România, care au promovat libertatea religioasă şi de conştiinţă, având ca parteneri Parlamentul României, Secretariatul de Stat pentru Culte, dar şi International Religious Liberty Association, o organizaţie internaţională cu sediul în Maryland, Statele Unite ale Americii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!