ARAD. „497” este un spectacol de dans de tip „performance” care aduce în atenția publicului povestea lui Dumitru Dan, primul globe-trotter român care a plecat pe jos în jurul lumii împreună cu alți trei colegi. Spectacolul prezintă calvarul celor patru tineri din România, folosind instrumente de dans dramatic. Este o coproducție a Ansamblului de Dans „Tabán Táncegyüttes” și Companiei de Teatru „Aradi Kamaraszínház” (regia: Farkas Tamás – Tapasztó Ernő) a cărui premieră naţională va avea loc marți, 10 mai, de la ora 19, la Teatrul de Marionete.
Biletele pentru spectacol sunt disponibile la prețul de 20 de lei (preț întreg), respectiv 10 lei (pensionari, studenți) și 5 lei (elevi), la casa de bilete a Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, precum și online, pe www.eventim.ro. Casa de bilete a Teatrului funcționează după următorul orar: marți, miercuri și vineri, între 10 și 16, joi, între 10 și 14, respectiv 17 și 19, sâmbătă și duminică, între 10 și 12, respectiv 17 și 19. Luni, casa de bilete este închisă. Rezervări și informații suplimentare sunt disponibile la numărul de telefon 0744-475147.
Scenariul
Povestea spune că în anul 1908 patru muzicieni și dansatori din Buzău, sub conducerea lui Dumitru Dan, s-au înscris la concursul mondial de drumeție lansat de Touring Club de France. Călătorii au învățat cântece și dansuri populare românești și au început să cânte la instrumente muzicale pentru a-și câștiga existența, pe parcursul drumului lor interpretând propriul tezaur folcloric. În 1910, grupul și-a început călătoria, care a durat mai bine de zece ani, purtând portul popular românesc și folosind 497 de perechi de opinci.
Creatorii spectacolului au avut la dispoziție notițe, schițe și fragmente de jurnal, pentru a obține o perspectivă asupra unei călătorii provocatoare, adesea dramatice și tragice pe parcursul drumeției care a traversat continente. Drumeții au fost în captivitate, au participat la o recepție prezidențială, au avut un accident, dar s-au şi distrat în palatul unui celebru Maharadjah indian, iar importanța de a urma drumul nemarcat a fost pusă sub semnul întrebării de nenumărate ori. Din cauza izbucnirii Primului Război Mondial și a inflației, valoarea premiului de 100.000 de franci a scăzut atât de mult, încât situația financiară a învingătorului (învingătorilor) a rămas neschimbată. Creatorii pun sub semnul întrebării rațiunea de a fi a societății de consum și a produselor globalizării.
Finanţarea
Spectacolul „497” este finanțat de: Asociația „Tabán Néptánc Egyesület”, Guvernul Ungariei, Compania de Teatru „Aradi Kamaraszínház”, Programul Csoóri Sándor, Programul Halmos Béla, Autoritatea Administrativă a Minorității Române din cadrul Municipiului Békéscsaba.
Citiți principiile noastre de moderare aici!