Arad. Putem spune că lupta pentru stoparea cerșetoriei, dar mai ales pentru înlăturarea oamenilor străzii ce au acaparat în ultimii ani orașul de pe Mureș, prinde contur. Dacă până acum polițiștii locali arădeni doar rupeau sute de sancțiuni pe care oameni străzii și cerșetorii nu aveau cum să le plătească, iată că de acum lucrurile se schimbă drastic… pentru ei. Cei sancționați, care cumulează peste 10 astfel de sancțiunii vor presta muncă în folosul comunității în funcție de cuantumul total al amenzilor primite. Ei vor fi trimiși la: curățarea cimitirelor, prestare de servicii într-un azil de bătrâni, repararea spitalelor, școlilor, curățarea drumurilor, măturatul străzilor etc.
Recuperarea debitelor restante
Direcția Generală Poliția Locală Arad și Direcția Venituri din cadrul Primăriei Arad a decis să acționeze pentru creșterea eficienței amenzilor contravenționale aplicate cetățenilor cu domiciliul în reședința de județ. Se are în vedere recuperarea debitelor restante provenite din procesele-verbale întocmite de polițiștii locali persoanelor care nu dețin bunuri ce ar putea fi executate silit. În aceste cazuri, Direcția Venituri va sesiza instanța de judecată pentru a dispune înlocuirea amenzii contravenționale cu prestarea muncii în folosul comunității, direct proporțională cu suma datorată.
De la 10 amenzi, la muncă!
Într-o primă etapă, vor fi acționate în instanță persoanele insolvabile care au cumulat mai mult de 10 amenzi determinate de contravenții prevăzute în Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. O mare parte dintre aceste amenzi au fost aplicate pentru apelarea, în mod repetat, la mila publicului, de către o persoană aptă de muncă, precum și determinarea unei persoane la săvârșirea unor astfel de fapte.
57 de arădeni, în vizorul polițiștilor
În ultimii ani, s-a procedat la solicitarea înlocuirii, de către instanțele de judecată, a amenzii contravenționale cu prestarea unei munci în folosul comunității pentru un număr de 57 arădeni, amenzi date majoritatea pentru cerșetorie, vagabondaj, tulburarea liniștii publice. Noua pedeapsa, munca neremunerată în folosul comunității, urmează să se execute astfel: curățare a cimitirelor, prestare de servicii într-un azil de bătrâni, repararea spitalelor, școlilor, curățarea drumurilor, măturatul străzilor, etc.
Măsuri pentru cei veniți din țară
În cazul cetățenilor români care au primit astfel de amenzi, dar au domiciliul în alte localități, această măsură ar trebui pusă în practică de administrațiile respective, fapt ce limitează semnificativ posibilitatea Primăriei Arad de a gestiona prin executare silită problema oamenilor străzii și a cerșetorilor. Aproximativ 27% din sancțiunile aplicate conform Legii 61/1991 de polițiștii locali arădeni au vizat persoane ce aveau domiciliul în alte localități din județ, iar 35% din contravenții au fost săvârșite de persoane cu domiciliul în alte județe.
Direcția Generală Poliția Locală Arad se adresează acestei categorii de contravenienți prin alte tipuri de măsuri decât executarea silită precum: amendarea proprietarilor care permit sau facilitează instalarea lor în Municipiul Arad; solicitarea sistematică a sprijinului partenerilor din DAS, DGASPC, DPS, IPJ, IJJ, ITM etc. pentru documentarea și argumentarea aspectelor ce atrag competența unor instituții ce funcționează în zona de domiciliu a persoanelor care săvârșesc în mod repetat contravenții pe teritoriul administrativ al municipiului Arad. Se are în vedere, astfel, crearea premiselor pentru revenirea contravenienților în localitățile de domiciliu; susținerea și implementarea, ulterioară, a unei HCLM care să permită confiscarea bunurilor obținute ca urmare a săvârșirii contravențiilor prevăzute în Legea 61/1991.
Pentru siguranța arădenilor
„Materializarea efectelor cumulate ale acestor demersuri ale administrației nu va surveni în doar câteva săptămâni, însă, prin alocarea unor resurse logistice, umane și procedurale adecvate, prezența oamenilor străzii și a contravenienților la Legea 61/1991 în principalele zone populate ale municipiului poate fi redusă semnificativ, în următoarele luni”, au declarat reprezentanții Poliției Locale Arad.
Trimite articolul
XSuper,spun asta fără bășcălie, așa poate nu mai cerșesc,nu mai fac mizerie,sau pleacă din Arad, și milă, îngăduința are o limită
Cei din alte județe suiti în tren și trimiși pachet la locul baștină. Dacă mai sunt prinși în Arad la închisoare cu ei.
Felicitari! Asa trebuia facut cu cativa ani in urma! Nu este tarziu nici acum! Continuați, in felul acesta, pleaca singuri in alte localități ori sa pun pe treaba.
O sa-i faceti in felul asta sa plece in alte judete :))
Orasul e f. murdar ! Multe frunze si mult pietris si nisip de la atatea lucrari . Pusi la curatenie dar si supravegheati !
Atentie, este doar o propunere. Nu s-a facut concret nimic …
Asta e o glumă proastă… Voi chiar credeți că ăștia vor pune mâna pe matură sau lopată? Dacă nu lucrează ce o să le faceți? Bătaie? Pușcărie? Lor le este egal oricum nici o reeducare nu e eficientă, și trebuie respectate drepturile omului că altfel din nou urlă UE la noi…
asa trebuie si toti detinutii sa lucreze sa si plateasca intretinerea , sa lucreze la constructii si la agricultura unde este de lucru intotdeauna
Toti aradenii sustin aceasta initiativa. Este printre cele mai bune lucruri petrecute in ultima perioada in Arad. Bravo! Continuati si vom scapa de putori!
Aceste măsuri nu se pot aplica și celor care vând țigări netimbrate la Fortuna și în P-ța Mihai Viteazu ? Jandarmeria ar trebui să facă mai multe raiduri prin aceste locuri să-i prindă pe aceștia și Poliția Locală să țină evidența lor și să-i pună la muncă în folosul comunității, nu Poliția din Vlaicu să se ocupe de ei, pentru că toată lumea știe că sunt acoperiți de aceștia din urmă, doar dacă s-ar proceda în acest fel ar pune capăt acestui fenomen ce pare să nu aibă nici o rezolvare și ține de zeci de ani, tot la fel ar trebui procedat și cu cei care fac comerț ilicit cu haine și alte produse și ocupă abuziv trotuarul lângă Penny Market, la fel cu cei care fac taximetrie clandestină și parchează autoturismele pe pista pentru biciclete,pe trecerile pentru pietoni și pe trotuare. Totodată cerșetorii din zonă trebuie verificați, de cine anume sunt puși acolo pentru că fiecare are pe cineva în spate care îi coordonează și trage foloase în urma lor.
Mult
Respect ! Ați făcut un lucru mare !!!
In sfarsit……
Excelent. Era si timpul!
Spuneti-ne cind ii duceti la munca; sint curios cum o organizati (sau ii lasati pe ei sa organizeze?), cum ii tineti priponiti de matura sau lopata, cum ii pontati, cum recuperati uneltele, eficienta muncii, etc.
Bun in sfarsit , dar ma mir ca nu au sarit inca cu gura ong -urile usr ca drepturi ca UE ca exploatare , discriminare,
Pai bine mai, numai sa luati, dar sa dati? Cum sa pui unul fara casa la munca????
Unde naiba s-a odihnit, ce a mancat si unde s-a spalat?
Pe voi chiar va duce mintea sau ati cazut in kakat?
De cand se ia acesta masura foarte buna ? Sper ca de ieri ! Desi ieri pe treptele farmaciei de la Ziridava se tavalea o tiganca ce folosea la cersit trei puradei. Cei de la DGASPC adica protectia copilului au o interesanta stare de miopie cand e vorba de tiganci cese folosesc de puradei la cersit.
Si prin Piata Mihai Viteazul, inafara tigancilor ce vantura pe brat printre alimente rufe de mana a doua, sunt ,,la produs,, cersetori de toate varstele.
Asta creaza noi locuri de munca la Primarie: normatori, pontatori, contabili, receptioneri.