La doar 25 de ani, absolventă, în 2008, a Facultăţii de teatru şi televiziune, secţia actorie (clasa prof. Bacs Miklos) din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, actriţa Giorgiana Elena Popan are o carte de vizită impresionantă: multe roluri jucate în timpul studenţiei (din Ionesco, Ibsen, Shakespeare), participări la festivaluri în ţară şi peste hotare, nominalizări, premii, iar pe scena arădeană aţi putut-o vedea în „Turandot” de C. Gozzi ori „Slugă la doi stăpâni” de C. Goldoni (ca să dăm doar câteva exemple).
Acum, tânăra actriţă Giorgiana Elena Popan se află în faţa unei noi provocări: recitalul „Nebună după tine”, care va avea premiera joi seara, de la ora 19, în sala Studio.
Pentru a intra mai bine în „atmosfera” spectacolului, conducereaTeatrului Clasic „Ioan Slavici” a organizat, ieri, o conferinţă de presă chiar în decorul în care va avea loc one-man-show-ul. Pentru început, directorul instituţiei, regizorul Laurian Oniga, a „motivat” că întâia premieră a anului este un „recital actoricesc” deoarece va promova şi pe viitor astfel de spectacole care nu numai că oferă publicului posibilitatea de a cunoaşte mai bine actorii teatrului dar le dă şi lor posibilitatea de „a se exprima personal, de a-şi prezenta demersul” pe texte pe care şi le aleg şi le lucrează singuri, „mai ales că avem acest spaţiu (n.r. Sala Studio) potrivit pentru experimente”.
Un spectacol despre singurătate
„Este prima oară când văd atâta lume în spaţiul meu intim de joc”, ni s-a adresat, emoţionată, actriţa Giogiana Popan. Ne-a spus apoi că „Nebună după tine” este o dramatizare după un scriitor francez, dar textul final, în mare parte, îi aparţine. Se vorbeşte de o femeie de 30-40 de ani care a fost înşelată în dragoste şi a ajuns să cerşească pe stradă. Practic intraţi în intimitatea unui om al străzii şi aflaţi de ce se găseşte în această situaţie. „Spectacolul vorbeşte despre singurătate – a sintetizat protagonista recitalului. Această stare poate deveni un catalizator al degradării umane, e una din marile frici ale omului, cu siguranţă singurătatea e un fel de boală de care nu se poate scăpa, există doar două opţiuni: o iei mult prea în serios şi atunci devine un apendice nociv al propriei vieţi, sau…ţi-o faci cea mai bună prietenă.”
V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!