Joi seara, la Muzeul de Artă va avea loc vernisajul expoziţiei de stampe japoneze kuchi-e.
Din câte îmi amintesc, eşti la a treia expoziţie de artă extrem-orientală pe care o organizezi?
IOAN PAUL COLTA: Într-adevăr, este a treia expoziţie de artă extrem- orientală pe care o organizez la Muzeul de Artă din Arad. Prima a fost „Stampa japoneză de la ukiyo-e la shin hanga” (din anul 2012), urmată de „Pictură şi stampă chineză” (din 2013), iar acum propun arădenilor o expoziţie de stampe japoneze din perioada Meiji.
Cu ce se deosebeşte aceasta de precedentele?
IOAN PAUL COLTA: Este vorba despre o expoziţie de „kuchi-e”, un tip de xilogravură policromă realizată în ultimele două decenii ale perioadei Meiji, atunci când în Japonia a apărut un curent de idei care promova reîntoarcerea la vechile valori tradiţionale.
Vor fi expuse 61 de stampe, selecţionate din peste 90 de lucrări originale, realizate în preajma anului 1900.
Cum s-a născut această expoziţie?
IOAN PAUL COLTA: Ideea acestei expoziţii i-a venit lui Adrian Ciceu, muzician român stabilit de mulţi ani la Berlin şi unul dintre marii colecţionari de stampe japoneze.
Alături de lucrări din colecţia d-lui Ciceu şi a ta personală, expoziţia cuprinde şi stampe aduse chiar din Japonia.
IOAN PAUL COLTA: Aşa este. O parte dintre lucrări vin din Japonia şi fac parte din colecţia lui Ioan-Liviu Orleţchi, un arădean, stabilit de peste 20 de ani în Tokyo.
Spuneai că expoziţia aceasta e o premieră naţională şi…europeană. Pe ce îţi bazezi afirmaţia?
IOAN PAUL COLTA: Pe parcursul documentării pentru expoziţie am reuşit să intru în contact cu principala specialistă în stampe kuchi-e din lume, Nanako Yamada, care a fost foarte bucuroasă să audă de intenţia mea de la Arad. A acceptat să mă ajute cu câteva informaţii care-mi lipseau şi totodată mi-a transmis că aceasta este prima expoziţie de stampe kuchi-e organizată în Europa. Ca un lucru inedit vă pot spune că stampa care este pe coperta cărţii d-nei Nanako Yamada, „Woodblock – Kuchi-e Prints” – poate fi văzută şi în expoziţia de la muzeul din Arad.
Pe scurt, ce le-ai spune celor ce vor veni la vernisaj?
IOAN PAUL COLTA: Doresc să le transmit atât celor care vor veni la vernisaj, joi la ora 18, la Muzeul de Artă, cât şi celor care vor vizita expoziţia pe parcurs până în 5 iunie, că au ocazia să admire stampe japoneze autentice realizate de cei mai importanţi artişti japonezi de la sfârșitul perioadei Meiji.
Îi invit pe arădeni să viziteze această expoziţie-eveniment pe care plănuiesc să o duc în această toamnă și la Bucureşti.
Catalog
Expoziţia va fi însoţită de un elegant catalog, realizat în condiţii grafice deosebite, care cuprinde reproduceri după toate cele 61 de lucrări expuse în sala „Ovidiu Maitec” a Muzeului de Artă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!