ARAD. Dr. Adrian Wiener, medic coordonator al „spitalului COVID” din Grădişte, a anunţat marţi „prima donare de plasmă convalescentă de la un pacient – cadru medical infectat și vindecat de COVID-19 în Arad”. Recoltarea s-a făcut la Centrul de Transfuzie Sanguină Arad, iar în zilele următoare plasma va fi supusă mai multor teste (unele, efectuate la Bucureşti). Această perioadă de testare ar putea dura aproximativ o săptămână. Ulterior, plasma – care e bogată în anticorpi anti-SARS-CoV-2 – va fi transfuzată pacienților care au nevoie. „Principiul acesta este: transferi imunitatea obţinută de un pacient care s-a vindecat prin propriile lui resurse biologice la un alt pacient cu boală în curs. (…) Nu toţi pacienţii beneficiază de acest tratament. Formele uşoare, formele asimptomatice, formele banale nu au beneficiu în urma acestui tratament. Formele moderate, severe, critice, da” – precizează dr. Adrian Wiener.
El consideră că tratamentul cu plasmă „e oarecum empiric, în sensul că nu e foarte bine standardizat. Adică nu e o pastilă produsă într-un laborator. Dar s-a folosit începând de la gripa spaniolă din 1918, în epidemia de Ebola, de SARS, s-a încercat în foarte multe instanţe, cu rezultate încurajatoare. Acum, în epidemia aceasta de SARS-CoV-2, se face deja în Statele Unite, în Germania şi în alte ţări şi avem deja primele studii care – din nou – sunt foarte încurajatoare.”
În ceea ce priveşte disponibilitatea pacienţilor vindecaţi de a dona plasmă, dr. Wiener este optimist. El spune că mulţi dintre pacienţii externaţi vindecaţi din secţiile COVID ale Spitalului Judeţean Arad şi-au exprimat dorinţa de a face acest gest, de a-i ajuta pe alţii să se vindece. Ba, mai mult, şi-au lăsat datele de contact pentru a fi chemaţi să doneze. Aceste date au fost transmise Centrului de Transfuzie Sanguină care se ocupă de programarea donatorilor de plasmă. „Există disponibilitate din partea celor care au trecut prin boală de a ajuta. Asta e important. Conferă încredere. E şi un transfer de încredere, nu doar de anticorpi” – punctează dr. Adrian Wiener.
În acest moment, pe „secţiile COVID” din municipiul Arad sunt internaţi peste 130 de pacienţi.
Prevenţie
Dincolo de tratamentul cu plasmă, se vorbeşte şi de prevenirea îmbolnăvirii prin aceeaşi metodă. „Există această discuţie, dacă oamenii expuşi la risc de îmbolnăvire n-ar beneficia preventiv de aportul de anticorpi. Adică transferul de imunitate de exemplu către cadrele medicale, către personal expus direct ciclului de îmbolnăvire nu ar aduce un beneficiu. Nemţii spun că da. La noi, deocamdată, e vorba doar de pacienţi. Dar, personal, eu cred că ar fi un beneficiu şi în administrarea preventivă către categoriile expuse mai mult” – opinează dr. Wiener.
FOTO: Facebook/ADRIAN WIENER
Trimite articolul
XMultumesc mult tuturor cadrelor medicale
Sa aveti parte de bucurii noroc si multa sanatate
Multumesc
In Ungaria au inceput deja, cu succes. Doamne ajuta
-
dar de mult!
E doar pt doctori,popi etc tratamentul cu plasma nu pt prostime
-
Om cu suflet negru
Fara suparare, dar, suntem unii altii care donam de zeci de ani cu regularitate nu doar acum cand e “la moda”.
-
Asta inseamna solidaritate si omenie
Sa aveti parte de multa sanatate noroc si multe bucurii
Multumesc 😘 -
Lauda de sine niciodată nu miroase bine! Era vorba despre sânge cu anticorpi împotriva covid 19, ai şi tu aşaceva?