Curtea de Apel Timișoara s-a pronunțat, zilele trecute, în cazul arădeanului Gheorghe Claudiu Tudor, care fusese deferit justiţiei în 10 noiembrie 2015 pentru fals informatic, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi înşelăciune.
Bărbatul fusese anchetat de DIICOT Arad după ce 46 de persoane înșelate cu locuri de muncă în străinătate au depus plângeri. Arădeanul a folosit numele unei societăţi comerciale în cadrul unui anunţ pe site-ul Mercador, în care prezenta oferte de muncă în ţări europene. El a fost prins după ce administratorul firmei a fost contactat telefonic, în 25 martie 2014, de una dintre victime, care îi cerea detalii cu privire la un contract de muncă în Germania.
„În urma discuţiilor dintre cei doi s-a constatat că persoana vătămată a găsit pe internet, pe site-ul «Mercador», un anunţ privind posibilitatea angajării pentru a lucra în străinătate. Persoana vătămată a aplicat la acea ofertă trimiţând un e-mail la adresa indicată în anunţul publicat pe internet, primind la rândul său un e-mail cu toate detaliile precum şi un contract de angajare. Tot în acel e-mail i se solicita persoanei vătămate suma de 310 lei drept comision pentru procesarea dosarului de angajare, urmând ca acest comision să fie depus într-un cont”, se arată într-un document obținut de Jurnal Arădean/ Aradon de la anchetatori.
Administratorul firmei a constatat că pe contractul primit de victimă de la infractor exista o semnătură şi o ştampilă false.
În același mod au fost înșelate alte 45 de persoane, de la care arădeanul a încasat banii fără să ofere nimic în schimb, fiind vorba de câteva sute de lei în fiecare caz. Deși inițial a fost condamnat de Tribunalul Arad, în ianuarie 2016, la opt luni de închisoare, în urma apelului a primit un spor de 24 de ani de închisoare. Judecătorii Curții de Apel Timișoara au decis aplicarea pedepsei pentru fiecare dintre victimele sale.
„În baza art.38 alin.(2) şi art.39 alin.(1) lit.b) Cod penal contopeşte pedepsele principale stabilite de prima instanţă pentru restul infracţiunilor: 46 de pedepse a câte 8 luni închisoare, stabilite pentru săvârşirea a 46 de infracţiuni de fals informatic; 46 de pedepse a câte 8 luni închisoare, stabilite pentru săvârşirea a 46 de infracţiuni de înşelăciune; 34 de pedepse a câte 4 luni închisoare, stabilite pentru săvârşirea a 34 de infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în pedeapsa cea mai grea de 8 luni închisoare, sporită cu 24 ani, rezultând pedeapsa de 24 ani şi 8 luni închisoare”, se arată în sentință.
Astfel, arădeanul va executa o condamnare similară cu cele primite de criminali. Aceast spor de pedeapsă reprezintă o premieră în sensul că este sporul cel mai mare de pedeapsă aplicat în România, raportat la cuantumul pedepsei principale, afirmă surse judiciare.
Pe latură civilă, condamnatul va avea de plătit despăgubiri tuturor victimelor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!