A zecea ediție fARAD continuă vineri, sâmbătă și duminică, la Cinematograful Arta din Arad. Pe lângă proiecții, la Arta va fi amenajată și o librărie pop-up a celor de la Două Bufnițe, din Timișoara. Vineri, 24 noiembrie, de la ora 16:15 va fi proiectat în premieră națională documentarul „Dealul / The Hill”, în regia lui Denis Gheerbrant și Linei Tsrimova. De la ora 18 va urma proiecția documentarului „Generația $ / Generation Wealth”, în regia lui Lauren Greenfield, iar de la ora 20:15 va fi proiectat filmului „Banii. Libertatea. Povestea Francului CFA / Money, Freedom, a Story of CFA Franc”, în premieră națională. Cu regia semnată de Katy Léna N’diaye, filmul va fi urmat de o discuție cu regizoarea. Proiecția va fi organizată în parteneriat cu Institutul Francez din Timișoara.
Sâmbăta va începe la ora 15 cu „Copii & Banii | Cea mai tare seară | Magic City” – în premieră națională, urmând ca de la 16:30 să fie proiectat filmul „Regina de la Versailles / The Queen of Versailles”, ambele regizate de Lauren Greenfield. Ora 19 va aduce proiecția filmului „Toată frumusețea și durerea / All The Beauty And The Bloodshed”, regizat de Laura Poitras. De la ora 21:30, la Cinema Arta va fi proiectat documentarul despre viața Cesáriei Évora, pelicula fiind urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu regizoarea Ana Sofia Fonseca. Ziua de sâmbătă se va încheia la Cafeneaua Literară Joy’s, unde va avea loc petrecerea de încheiere a fARAD 10.
Duminică, 26 noiembrie, arădenii sunt așteptați, de la ora 14:30, la proiecția în premieră națională a documentarului „Antreprenor”, regizat de Virpi Suutari. Filmul va fi precedat de proiecția scurtmetrajului „Eleganță”, al aceluiași regizor. De la roa 16:30, pe ecranul de la Arta va fi proiectat filmul „Iubirea nu este o portocală / Love Is Not an Orange”, al Otiliei Babara. Două ore mai târziu va începe gala I ♥︎ DOC: Cele mai bune documentare românești post-’89. Pentru această aniversare, festivalul a lansat o invitație către comunitatea fARAD, dezvoltată de un deceniu încoace, pentru a face o ierarhie ad-hoc a celor mai bune 10 documentare românești post-’89. Voturile au fost acordate de către cineaștii care au participat la fARAD cu filme în program sau ca mentori și participanți în laboratorul festivalului. Topul va fi dezvăluit în cadrul Galei, în închiderea fARAD 10, iar moderatorul evenimentului va fi Mihai Chirilov, co-fondator fARAD, ceea ce promite o seară pe cât de informală, pe atât de nonconformistă. Vor fi prezenți la gală regizori consacrați, documentariști aspiranți, personalități intelectuale din Timișoara și Arad și, mai ales, publicul orașului, care crește de la an la an. Printre invitații speciali se numără Adriana Babeți, Cătălin Lazurca, Mircea Mihăieș și Vasile Popovici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!