Premierul Ludovic Orban a fost întrebat, în cadrul vizitei în Arad, dacă ştie că la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) sunt cercetaţi toţi angajaţii cu putere de decizie, adică jumătate din personalul instituţiei. Asta pentru că după declanşarea pandemiei au fost puşi în situaţia de a lua unele decizii-limită înainte ca Guvernul să ofere cadrul legal.
Premierul a fost surprins de întrebare şi a spus că nu ştie despre această situaţie. El consideră că, totuşi, angajaţii care au lupat în pandemie trebuie apreciaţi, nu cercetaţi, iar el personal a felicitat DSP Arad.
“Un angajat al DSP care şi-a făcut datoria în bătălia contra coronavirsului nu trebuie cercetat, ci trebuie apreciat. De altfel, DSP Arad a fost foarte greu încercată, gândiţi-vă că pe lângă funcţiile obişnuite pe care ar trebui să le asigure, de la anchete epidemiogice, creşterea capacităţii de testare, dispunerea măsurilor de izolare – carantinare, a trebui să asigure graniţa, la un trafic absolut uriaş, mai ales trafic de intrare, şi în nişte condiţii extrem de dificile din cauza multor restricţii care au apărut în statele vecine. Am felicitat Direcţia de Sănătate Publică şi consider că este una dintre cele mai dinamice, este şi printre cele mai moderne, întrucât a reuşit să introducă aplicaţii extrem de utile, care trebuie să fie generalizate la nivel naţional”, a declarat Ludovic Orban.
Conducerea DSP Arad semnala public, zilele trecute, că jumătate dintre angajaţii instituţiei sunt cercetaţi penal în urma activităţilor şi deciziilor luate în pandemie. Directorul Horea Timiş a spus că este vorba de aproape 30 de persoane cu dosare penale.
“Noi suntem tot într-o anchetă. De la începutul pandemiei, am fost asaltaţi de tot felul de plângeri, să fim chemaţi medicii la tot felul de anchete, începând cu primul deces de COVID-19 din Arad. Ulterior, pe alte motive: modalitatea de efectuare a anchetelor epidemiologice, pe baza raportului Curţii de Conturi, din cauza transportului persoanelor de la frontieră, a achiziţiilor făcute în stare de urgenţă”, a spus Timiş, care a precizat că în toate cazurile este vorba de autosesizarea procurorilor şi poliţiştilor.
Timiş a explicat că, în special în starea de urgenţă, au fost cazuri în care s-au luat decizii fără a exista cadrul legal, “dar care au salvat situaţia”. El a precizat că una dintre situaţiile verificate de anchetatori este cea cu privire la transportul românilor care au trecut graniţa pe jos. “Direcţiile de sănătate nu aveau bază legală să încheie contracte pentru transport, dar după şedinţa de Guvern privind starea de urgenţă, când la frontieră s-au adunat cred că 1.200 de oameni care trecuseră graniţa pe jos, s-a luat o decizie cu privire la ce facem cu acei oameni. Adică s-a decis să îi ducem cu maşinile în judeţele de domiciliu, ca să nu îi lăsăm să tranziteze de capul lor şi să ducă infecţia peste tot. Atunci ne-am întrebat cine contractează, şi cum totul pe COVID-19 era pe Ministerul Sănătăţii, s-a decis să fie Ministerul Sănătăţii. Am fost sunaţi, eu şi prefectul, de către secretarul general al Ministerului Sănătăţii, care a dispus să luăm toate măsurile necesare să eliberăm vama. La Prefectura Arad am căutat care operatori din judeţ au capacitatea de a dispune în câteva ore de un număr impresionant de maşini pentru a prelua oamenii. În secunda doi am încheiat contract pe DSP, să putem duce maşinile la frontieră, în baza solicitărilor Comandamentului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care stabilea numărul necesar de autocare”, explicase, zilele trecute, directorul DSP Arad.
El a afirmat că Guvernul, “la presiunea Aradului”, a oferit cadrul legal abia după trei săptămâni de la criza de la frontieră.
Horea Timiş a reclamat că “aceste anchete au pus presiuni uriaşe pe angajaţii DSP şi ai altor instituţii publice, iar funcţionarii nu mai vor să iasă din litera legii, din cauza fricii”.
“Trebuie să se înţeleagă că s-a acţionat în afara cadrului legal doar acolo unde a fost nevoie de o intervenţie rapidă a autorităţilor pentru a limita răspândirea infecţiei sau pentru a salva anumite situaţii”, afirmase Horea Timiş.
“România nu are un cadru legal adaptat situaţiilor de urgenţă”, a concluzionat şeful DSP Arad.
Trimite articolul
XDe ce nu iai zis și la Cionca a nostru când a zis ca medici și asistenti îs de vina….pentru combinațiile ce le a avut el cu hotelurile!!!!
O nou dovada ca astia parca traiesc in alta dimensiune, asta-i tare “Trebuie să se înţeleagă că s-a acţionat în afara cadrului legal doar acolo unde a fost nevoie de o intervenţie rapidă a autorităţilor… afirmase Horia Timis” in acceptiunea acestui acefal daca e nevoie urgenta legea nu mai conteza si astia vorbesc de ”ciuma rosie” cand ceva mai stalinist nu am auzit in viata mea dar suporterii ferventi ai lor injura judecatorii ca le anuleaza multiple decizii. Fereasca Dumnezeu de asa mentalitati dictatoriale. Sper sa li se infunde la un moment dat.. cat mai repede.
Ăsta habar nu are de nimic,mă și mir ca nu a dat placa cu pesedeul care a creat coronavirusul,preluând ideea jenantului sau protector.
Ce stie premierul ludovic,este aerian complet,Stie ceva ,aceea ca presedintele este un fidel sustinstor al lui,pupila ,in rest putem si fara el,mai are o perla in guvern,ministra invatamintului care vb o limba romana de toata rusinea,nici asta nu stie??Vai de ei ,daca vor mai guverna mult tara se duce pe rapa,Vz sectorul HoReCa distrugere totala ,mai sunt exemple multe,nu de neglijat saracia care este acum in tara….etc,Noi sa fim sanatosi ……Ei nu se vor schimba decit odata la 4 ani cand au nevoie de popor
Sunt pur si simplu dezgustata si de PNL. Cum sa fii tolerant cu abuzul, daca e la tine in curte? Pentru ca de aici vin banii la partid? Condamni asa radical orice opozitie, pui vina numai pe PSD – si pe tot PSD in ansamblu, nu doar indivizi, in timp ce oamenii tai isi permit orice?? Pe langa ca nu stiu nimic, au un tupeu fara margini, o caracatita mafiota care fura si se perie reciproc mai rau ca pe vremea lui Ceausescu. Hoti pe fata, demagogi si fara simtul ridicolului! Vor un stat dictatorial, fara opozitie? Am avut asta inainte de ’89.
falcosul are dosar penal pt furt !! fabrica de zahar
Mda, nu lor trebuie să le facă dosare penale, celor cu achiziții dubioase ci oamenilor de rand care sunt făcuți ” infectati ” deși au teste negative sau fals pozitive dar na, omul de rand este penal. Presupun ca se vor musamaliza. Au luptat ce cine, cu salariile mărite și cu telefoanele la care nu s a răspuns?
Premierul nu stie nici ce fel de individ a pus in capul prefecturii…atunci ce mai asteptam ?!?
Jegul de Sica mai nou da ordine Justitei? Parca doar ciuma rosie facea asa…
-
….și lor că au făcut și fac in continuare abuzuri in serviciu….cine încalcă legea trebuie sa răspundă….de la șefi până la angajați….a nu cunoaște legea nu e o scuză….se simt că niște dictatori….
Mi se pare extrem de firesc sa nu stie nimic,pentru ca de asta a fost pus si mentinut de protectorul sau,care ni se adreseaza cu dragi romani(excluzind pe altii),in locul sintagmei compatrioti,cum o fac majoritatea presedintilor cind se adreseaza .
Pfffff romanu ii ca si un caine batut care se trage si fuge cand, incerci totusi sa-l mangai
Din interview-urile anterioare si juridic vorbind, unde tot repeta acelasi lucru:
1)Timis a facut teste in afara protocolului de testare in casele de ingrijit batrani (mortalitatea creste massiv cu varsta , de amintit). Atentie procolul ala mistic acu’ cateva luni era effectiv batie de joc. Practic erau vreo 14 conditii sa fi “caz suspect” adica erai testat cam in punctul in care deja erai mort +/- 48 de ore.
2) A contractat (a se citi platit) o firma sau 2, 3 cate erau, sa mobilizeze o flota de autocare sa ne ridice…. valorile din vama, sa nu se plimbe ei asa, valoros pe la toate Lidlurile, Kauflandurile, Benzinariile etc din Arad pana in Constanta…. (cum se intampla la inceput prin martie in arad, lumea trimisa in izolare de la vama era dimineata la parcare la kaufland…)
Amu…. o ciupit deaci cineva? Timis, Cionca, Falca xulescu sau ionescu? dreacu’ stie, sau pasa , sincer. Prefer sa ciupeasca un pestisor mic ca cei de la Arad ce se cred mari mafioti o mie de euro ici colea si sa NU mor sufocat ca legea ii 20 de pasi in urma…..
Da de ce plm trebuie sa stie premierul de dosare penale ? De cand se ocupa un premier cu sasa ceva ?