Pe scena Teatrului Național din București a avut loc, luni seara, Gala Premiilor UNITER, eveniment aflat la ediția cu numărul 29. Actorul Marcel Iureș a fost recompensat cu premiul pentru întreaga carieră, iar cea mai bună piesă românească a anului a fost aleasă „Prințesa care sforăia”, de Mihai Ignat. Printre nominalizații premiilor de anul acesta s-au aflat și doi regizori arădeni: Cristian Ban și Carmen Lidia Vidu.
Ambii au fost nominalizați la Premiul „Lucian Pintilie” pentru Cea mai bună regie. Cristian Ban a fost nominalizat pentru spectacolul „MaMe”, cu un text creație colectivă, pus în scenă la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați, în timp ce Carmen Lidia Vidu a fost nominalizată pentru „Jurnal de România. 1989”, pus în scenă la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.
Premiul „Lucian Pintilie”
Aceasta din urmă a fost și câștigătoare a premiului. În discursul de acceptare a premiului, regizoarea născută în Arad a declarat că „Eu am crezut mereu că teatrul este doar despre ceilalţi, despre ruşi, despre americani, despre cei valoroşi, puternici, care ştiu ei mai bine. Nimeni nu mi-a spus vreodată că teatrul poate fi despre mine, că povestea mea contează, comunitatea mea contează, că oraşul este important. Jurnal de România. 1989 este despre noi, este despre un moment de curaj, curaj colectiv. Să negi Revoluţia, să negi curajul unui popor de a ieşi în stradă, de a protesta şi de a schimba un regim politic este forma sub care crimele împotriva umanităţii prind curaj. Ignoranţa cu privire la înţelegerea trecutului, analfabetismul cultural formează o societatea imatură, uşor de manipulat. Teatrul ne-a dat şansa de a ne folosi vocea pentru cei mai puţin vocali”.
Spectacole de teatru experimental
Carmen Lidia Vidu a ajuns cunoscută în lumea teatrală în special datorită spectacolelor de teatru experimental multimedia. Nu s-a limitat la teatru, regizând și filme documentare și de scurtmetraj. Printre ele se află și „ARAD. Jurnalul meu virtual”, un scurtmetraj filmat în Arad. Cu toate că are o experiență bogată în lumea teatrului, aceasta încă nu a colaborat cu teatrul arădean. În schimb, a fost recompensată în 2015 cu Titlul de Excelență pentru Artă Dramatică de către Primăria Municipiului Arad, cu ocazia Zilelor Aradulu.
Doru Păcurar, în 2018
Aradul a fost prezent ultima dată pe scena Galei UNITER în 2018, când scenograful Doru Păcurar a primit premiul pentru întreaga activitate, iar spectacolul „Orașul nostru”, produs de Teatrul Clasic, a fost nominalizat la categoria „Cel mai bun spectacol”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!