O delegaţie a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad condusă de prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii şi prof. univ. dr. Anca Hermenean, prorector cu cercetarea ştiinţifică, a participat, sâmbătă, 28.05.2016, la Adunarea generală a Euroregiunii DKMT, din care fac parte judeţele Bács-Kiskun, Békés şi Csongrád (Ungaria); judeţele Arad, Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş (România) și Provincia Autonomă Voivodina (Serbia), care s-a desfăşurat la castelul Nako din Sânnicolaul Mare, judeţul Timiş.
În cadrul Adunării generale a DKMT, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a primit Premiul de Excelenţă pentru proiectul „Platforma de Cercetare Integrată Transfrontalieră pentru Identificarea Proceselor Celulare ca Ținte Potențiale pentru Terapia Personalizată a Cancerului”, acordat de Agenţia de Dezvoltare euroregională Dunăre-Mureş-Criş-Tisa (DKMT).
Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a implementat, în perioada 2013-2015 un important proiect de dezvoltare a infrastructurii de cercetare în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria, în valoare de 2.044.984,40 EURO.
Proiectul cu titlul „Platforma de Cercetare Integrată Transfrontalieră pentru Identificarea Proceselor Celulare ca Ținte Potențiale pentru Terapia Personalizată a Cancerului” a fost coordonat de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad în parteneriat cu Universitatea din Szeged și Centrul de Cercetări Biologice al Academiei Maghiare, în cadrul cooperării euroregionale DKMT.
Activitățile proiectului au fost multiple, pornind de la dezvoltarea unei platforme de cercetare transfrontaliere comune cu partenerii maghiari, respectiv achiziţionarea unor echipamente de cercetare performante, conforme cu standardele europene, la realizarea unor activităţi de cercetare complexe pentru identificarea proceselor celulare ca ținte potențiale pentru terapia personalizată a cancerului. S-au realizat 3 şcoli de vară în care au fost pregătiţi peste 150 de studenţi şi tineri cercetători în metodologii și tehnici experimentale specifice cercetării cancerului.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, ne-a declarat: „S-a apreciat, de către comisia numită de DKMT, că proiectul nostru, prin valoarea experimentului pe care l-am efectuat între anii 2013-2015, este un proiect deosebit de important, atât pentru România cât și pentru Ungaria. Colaborarea excelentă pe care am avut-o cu Universitatea din Szeged și cu Institutul de Cercetări al Academiei maghiare din Szeged a determinat atribuirea acestui premiu, care onorează Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” și deschide posibilităţi de cooperare științifică cu instituțiile maghiare. DKMT dispune de atribuirea unor sume tentante pentru proiecte transfrontaliere care ridică ștafeta proiectelor pentru această zonă, această euroregiune. Se va pune un accent deosebit pe continuarea unor proiecte de modernizare a centrelor de sănătate din domeniul oncologic, atât în ceea ce privește tratamentul, cât și cercetarea științifică. A doua problemă se referă la faptul că parcul Fruska Gora din Serbia este cuprins într-un astfel de proiect de mediu și vom încerca reluarea relațiilor de colaborare dintre Grădina Botanică Macea și acest parc național din Serbia. Al treilea proiect care a fost expus este acela ca zona Arad-Szeged să devină navigabilă pe Mureș într-un proiect viitor care este deja inițiat”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!