Aula „Ștefan Cicio-Pop” a Universității de Vest „Vasile Goldiș” a găzduit, azi, festivitatea de acordare a premiului literar „Ioan Slavici”. În acest an aleasa distincţie i-a fost conferită profesorului Marian Petcu, de la Universitatea București, pentru activitatea prodigioasă în domeniul jurnalismului.
Pentru că, de curând s-au împlinit 168 de ani de la naşterea marelui clasic al literaturii române, Ioan Slavici (născut în 18 ianuarie 1848, la Şiria), şi ca o „punte” spre prestigiosul premiu, în deschidere poeta Lia Faur a vorbit despre opera scriitorului şirian, în special despre publicistica acestuia.
Portretul premiatului
Distinsul laureat, prof. univ. dr. Marian Petcu, din cadrul Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității București, a fost „introdus în scenă” de conf. univ. dr. Speranţa Milancovici, care a prezentat un amplu „portret” al acestuia prin activităţile ştiinţifice şi didactice pe care le-a desfăşurat. Firesc, a urmat momentul acordării premiului, ceea ce a şi făcut prof. univ. dr. Marius Grec, directorul Complexului Universitar de Studii Multiculturale și Patrimoniale din cadrul UVVG.
Emoţionat, prof. Petcu şi-a făcut o prezentare mai simplă: „Vin dintr-o familie modestă din Teleorman, dar mi-a plăcut să citesc…Am lucrat în presă până mi-am pierdut o mare parte din naivităţile pe care le aveam…. Am trecut în învăţământ şi acum mă ocup de istoria presei…”
Lansare cu două cărţi
Ca portretul proaspătului deţinător al Premiului „Ioan Slavici”, Marian Petcu, să fie deplin au fost lansate şi două cărţi coordonate de acesta: „Studii şi cercetări de istorie a publicităţii” (prezentată de prof. univ. dr. Lia Lucia Epure) şi„Sociologia Luxului” (despre care a vorbit prof. Ovidiu Toderici).
Preţuire pentru Slavici
Ca o concluzie, prof. univ. dr. Marian Petcu a subliniat: „Este al treilea premiu pe care îl primesc și mă onorează. Am o prețuire deosebită pentru Ioan Slavici, nu pentru că sunt la Arad, ci pentru că am fost nevoit să îi citesc opera jurnalistică și să am uimirile necesare pentru orice om care urmărește traseele profesionale, puşcăriile, luminile și părțile mai puțin luminoase ale carierei lui Ioan Slavici. Nu pot fi decât recunoscător comitetului științific care m-a găsit vrednic pentru a-mi oferi acest deosebit premiu”.
Vernisaj cu diplomă
Înainte de decernarea Premiului „Ioan Slavici”, a fost vernisată expoziția de fotografie „Dor de Eminescu”, semnată de lect. univ. dr. Virgiliu Jireghie. Cu această ocazie, autorul a primit „Diploma de Excelenţă” pentru întreaga carieră pe tărâmul artistic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!