BOTOȘANI. Anul acesta, la 15 Ianuarie, s-au împlinit 172 de ani de la naștere poetului Mihai Eminescu. Din 2011 această zi a fost declarată Ziua Culturii Române. Nici nu se putea ceva mai inspirat. Poezia lui Mihai Eminescu e amprenta noastră subtilă în lume, una fără seamăn, pururi debordând de prospețime. O auzim rostită de doi papi (Ioan Paul al II-lea și Francisc), de șefi de state atunci când elogiază spiritul românesc, de intelectuali iluștri în toate limbile importante ale pământului. Dar cred că cele mai adânci și tulburătoare cuvinte despre Eminescu le-a scris divinul critic G. Călinescu: „Astfel se stinse în al optulea lustru de viață cel mai mare poet pe care l-a ivit și-l ca ivi vreodată, poate, pământul românesc. Ape vor seca în albie, și peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și câte o stea va veșteji pe cer în depărtări până când acest pământ să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale.”
În fiecare an, de 31 de ani încoace, la 15 Ianuarie, la Botoșani, locul nașterii și al botezului lui Eminescu, are loc cea mai fierbinte întâlnire literară din țară. Un juriu format din cinci critici literari, cei mai activi și credibili de astăzi, acoperind toate zonele țării, acordă unui poet consacrat Premiul Național „Mihai Eminescu”, Opera Omnia. Premiului îi este asociată editarea unei antologii masive din creația laureatului. Președintele juriului este Nicolae Manolescu, autorul monumentalei „Istorii critice” a literaturii române, de la origini până în prezent.
Programul celei de-a XXXI-a ediții a Zilelor Eminescu s-a desfășurat în condiții restrictive, de pandemie, după ce în 2021 a fost amânat din aceeași pricină. El a început cu o intervenție a domnului Nicolae Manolescu despre laureatul acestei ediții (înregistrare video). A urmat acordarea titlului de „Cetățean de onoare” al municipiului Botoșani, poetului Vasile Dan, așa cum se face, de 30 ani încoace, fiecărui laureat. Primii au fost Mihai Ursachi, Gellu Naum, Ștefan Aug. Doinaș, Ana Blandiana, Mircea Dinescu, toți, până la al 30-lea, unul și unul.
A urmat lansarea antologiei, „Opera Omnia”, „O cartografie a invizibilului” de Vasile Dan, cu prefață de Dan Cristea și postfață de Daniel Cristea-Enache. Antologia a fost prezentată de un membru al juriului, criticul literar Vasile Spiridon. Cuvântul de mulțumire și lectura din poezia sa au fost rostite de poetul Vasile Dan (înregistrare video). Cităm din finalul intervenției lui: „Mă bucur că, prin premierea mea, fac vizibilă zona culturală din care provin. Una, să ne amintim, de pionierat literar în zorii modernității literaturii noastre. Aradul este primul topos epic românesc prin «pusta» lui Ioan Slavici, autorul capodoperelor «Moara cu noroc» și «Mara». Ioan Slavici a fost unul dintre cei mai fideli prieteni ai lui Eminescu, atât în tinerețea lor vieneză, cât și la maturitate, în perioada bucureșteană, la ziarul «Timpul». Nu în ultimul rând, aș vrea să mulțumesc Consiliului Local Municipal Botoșani, unii l-au denumit, pe bună dreptate, «Consiliul Municipal Eminescian» pentru cinstea de a mă declara «Cetățean de onoare» în compania atât de ilustră a celorlați 29 de poeți români.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!