Parohia Evanghelică Luterană a fost prejudiciată de fostul ei preot paroh de suma de 250 000 euro, bani care au intrat în conturile firmelor private ale lui Totphal Bela sau ale membrilor familiei acestuia. Prejudiciul fiind mare, cazul a fost declinat către Direcţia Generală Anticorupţie (DNA) care va continua cercetările. Pentru a-şi însuşi aceşti bani, Tophal Bela s-a folosit de o inginerie financiară eficientă şi relativ simplă. A înfiinţat o Asociaţie care nu are nici o legătură juridică cu parohia „Biserica Evanghelică Luterană Autonomă”, căreia i-au fost închiriate, pe un preţ modic, cu data de 18.11 2008, clădirea de pe strada Blajului, cunoscută ca Palatul Evanghelic, proprietatea Parohiei Evanghelice Luterane. Tot cu aceea dată, clădirea Palatului a fost închiriată unor firme ale căror administratori sunt, printre alţii, fostul preot paroh, Tothpal Bela, soţia acestuia Totphal Renata şi tatălui ei, Pal Francisc, cât şi curatorului parohiei, Nemeth Iosif.
E vorba de firmele Lutheran Leasing SA, Lutheranium SRL şi Confirma SRL. Acestea au subînchiriat spaţiile comerciale la preţul pieţei şi, în acest mod, banii din chirii ajungeau în buzunarele respectivelor persoane şi nu în conturile parohiei. Potrivit expertizei suma se ridică la circa 250 000 euro. Mai mult, din iunie 2009, Asociaţiei i-a fost cedat şi uzufructul atât al acestei clădiri, cât şi al Bisericii Roşii. Procesul civil pentru anulare a uzufructului este pe rol, dar a fost strămutat de la Arad, la Târgovişte, la solicitarea avocatului lui Totphal Bela.
Plângerile penale pe off
În acest moment stagnează la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad două plângeri penale legate de acest caz. Unul are deja o vechime de mai bine un an, fără ca procurorii să formuleze rechizitoriul şi să decidă dacă va fi sau nu trimis în judecată. E vorba despre plângerea penală pentru exercitarea fără drept a unei profesii, Totphal Bela continuă chiar şi în acest moment să-şi exercite funcţia de preot chiar dacă acest drept i-a fost retras de către Episcopia Evanghelică Luterană. Cealaltă plângere este pentru nerespectarea unor hotărâri de executare silită privind accesul în biserică şi în spaţiile ce aparţin de drept parohiei.
Preot cu sila
Profesia de preot se poate exercita doar în anumite condiţii, clar prevăzute de Legea Cultelor 489/2006 şi Statutul BELR, condiţii care nu sunt respectate de către fostul paroh. Chiar dacă parohia luterană şi-a recâştigat dreptul de a oficia slujbele în Biserica Roşie, prin preotul paroh Jakab Istvan, fostul preot continuă să oficieze şi el într-o altă încăpere. Pentru o mică parte din enoriaşii rămaşi fideli.
Citiți principiile noastre de moderare aici!