TIMIŞOARA. Deşi pe terenul de fotbal sunt adversari, de fapt alcătuiesc o singură echipă, cea a persoanelor dedicate slujirii lui Dumnezeu și poporului lui Dumnezeu. Au demonstrat-o din plin, (şi) în aceste zile, 230 de preoți romano- și greco-catolici care au participat la Campionatul European de Fotbal în Sală pentru Preoți, desfăşurat la Timişoara, în perioada 13-17 februarie 2023.
Preoţii concurenţi au venit din 16 țări europene: Albania, Austria, Bosnia&Herțegovina, Cehia, Croația, Italia, Kazahstan, Kosovo, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria și, bineînțeles, România. Echipa noastră a fost alcătuită din preoți din Dieceza de Iaşi, Arhidieceza de Alba-Iulia, Eparhia de Oradea, Eparhia de Cluj-Gherla și Dieceza de Timişoara.
România s-a aflat în Grupa C, alături Slovacia, Italia și Cehia. Din grupa A au făcut parte Portugalia, Croația, Albania și Kazahstan, din Grupa B: Bosnia-Herzegovina, Kosovo, Slovenia și Serbia, iar din Grupa C: Polonia, Ungaria, Austria și Muntenegru. Marţi, 14 februarie 2023, au avut loc meciurile grupelor și sferturile de finală, iar meciurile pentru stabilirea clasamentului final și premierea s-au desfăşurat joi, 16 februarie. Competiția a fost câștigată de echipa Poloniei, în timp ce România s-a clasat pe locul 6.
În vizită la Radna
Pe lângă faptul că au jucat meciuri de fotbal, preoţii sportivi au participat şi la programul liturgic pregătit de organizatorii competiţiei. Astfel, miercuri, 15 februarie, membrii echipelor participante la Campionatul European au vizitat locul de pelerinaj Maria Radna, unde au concelebrat la Sf. Liturghie în bazilică.
„Celebrantul principal al Sf. Liturghii a fost Excelența Sa dr. Gergely Kovács, arhiepiscop de Alba Iulia, care, în cuvântul său de salut, și-a exprimat bucuria de a se întâlni cu atât de mulți confrați iubitori ai sportului. În omilia sa, arhiepiscopul de Alba Iulia a citat din documentul Gaudium et spes: Constituţia pastorală privind Biserica în lumea contemporană, document al Conciliului Vatican II, în care se pot citi următoarele: <Timpul liber să fie, deci, bine folosit pentru relaxarea spiritului și pentru întărirea sănătății minții și a trupului, prin activități și studii liber alese, prin călătorii spre alte meleaguri (turism), prin care spiritul se cizelează, iar oamenii se îmbogățesc prin cunoaștere reciprocă; chiar și prin exerciții și manifestări sportive, care ajută la menținerea echilibrului psihic, individual și colectiv, și la stabilirea unor relații frățești între oamenii de toate condițiile, din națiuni și rase diferite. De aceea, creștinii să colaboreze la manifestările și acțiunile culturale colective proprii epocii noastre, pentru a le umaniza și a le impregna de spirit creștin.>” – transmite Dieceza Romano-Catolică de Timişoara.
După Sf. Liturghie, preoții preoţii fotbalişti au vizitat muzeul și complexul mănăstirii franciscane Maria Radna.
FOTO: D.T.
Trimite articolul
XPax et caritas regnant
-
ce zici,mai franzela?