Cu prilejul comemorării preotului Ilarion Felea, în Paraclisul facultății, începând cu ora 8, s-a săvârșit Sfânta Liturghie de către PS Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi format din cadrele didactice ale facultății și slujitori ai Centrului eparhial, și în prezența IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a celorlalte cadre didactice, a studenților și a numeroși credincioși.
În cuvântul rostit cu acest prilej ÎPS Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului a evidențiat că această zi este una însemnată deoarece este ziua trecerii în veșnicie a patronului spiritual al Facultății de Teologie din Arad, profesor important alături de alți profesori din vremea Academiei, admirabil stăpânitor al catedrei, al ucenicilor de la teologie și al credincioșilor păstoriți. A fost apreciat de teologii din țară și de preoții din eparhie.
La sfârșitul Sfintei Liturghii s-a săvârșit slujba Parastasului întru pomenirea Părintelui Ilarion Felea, precum și a tuturor profesorilor, ctitorilor și ostenitorilor învățământului teologic ortodox din Arad. La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a arătat că „din documentele istorice cunoaștem, că ziua de 18 septembrie (1961) este cea în care Sfântul Ilarion, încarcerat în închisoarea de la Aiud, a trecut la viața veșnică”, subliniind că „activitățile educațional-teologice și misionar-pastorale, precum și cea publicistică a Sfântului Ilarion, au fost și sunt de un real folos pentru cler, profesori, studenții teologi, elevii seminariști, monahi și credincioși”.
În încheiere, Pr. Conf. Univ. Dr. Caius Cuțaru, Director de Departament, în numele conducerii Facultății de Teologie din Arad și a întregului corp didactic, a rostit un cuvânt de mulțumire adresat ierarhilor arădeni evocând, totodată, jertfa și devoțiunea celui care ocrotește și inspiră Teologia arădeană și împreună cu el pe toți profesorii și ostenitorii care au slujit această instituție.
Răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenți teologi, conduși de Pr. Lect. Univ. Dr. Tiberiu Ardelean.
În zilele de 11-12 iulie 2024, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a aprobat canonizarea Părintelui Ilarion Felea, împreună cu alți 15 mărturisitori din perioada comunistă, cu titulatura „Sfântul Preot Mucenic Ilarion Felea”, cu cinstire în ziua de 18 septembrie, urmând a fi proclamat ca sfânt în anul 2025, la Centenarul Patriarhiei Române.
Trimite articolul
XIn poza marele lazar comunistul murg care nu se mai aude si lipseste marele si inegalabilul de ne ajuns decanul cristinel vagonul de carti.