Un scandal de proporţii a zguduit comunitatea evanghelică luterană din Arad. Fostul preot paroh, Tothpal Bela, căre a fost destituit şi căruia i s-a retras dreptul de a mai purta haina, însemnele preoţeşti şi de a săvârşii serviciul religios refuză să părăsească biserica şi să predea gestiunea noului preot paroh suplinitor, Iakab Istvan, numit de către Episcopia din Cluj. Enoriaşii, în acest moment sunt împărţiţi în două tabere: cei care continuă să frecventeze Biserica Roşie şi cei care s-au adunat în jurul noului preot, mai mulţi ca număr, şi care sunt nevoiţi să ţină slujbele într-o încăpere pusă la dispoziţie de Biserica Reformată din Arad.
Bunurile parohiei duc profit preotului
E vorba de clădirea Bisericii Roşii şi de cea situată pe strada Blajului nr. 2, aflată tot în proprietatea Parohiei Evanghelice Lutherane care, în mod paradoxal nu mai aparţin comunităţii ci, au fost închiriate iar apoi a fost cedat uzufructul cu titlu gratuit pentru 29 de ani, unei asociaţii.
E vorba de asociaţia „Biserica Evanghelică Luterană Autonomă” căreia i-a fost închiriat din 18.11 2009 clădirea de pe Blajului, iar din iunie 2009 i-a fost cedat şi uzufructul clădirii bisericii şi al clădirii de pe Blajului (cunoscută ca Palatul Evanghelic). Preşedintele asociaţiei este, Janto Margareta, o femeie de 70 ani, secretara parohiei. Clădirea Palatului a fost închiriată, tot cu data de 18.11, 2008, unor firme ale căror administratori sunt, printre alţii, fostul preot paroh, Tothpal Bela, soţia acestuia Totphal Renata şi tatălui ei, Pal Francisc, cât şi curatorului parohiei, Nemeth Iosif. E vorba de firmele Lutheran Leasing SA, Lutheranium SRL şi Confirma SRL. Acestea au subînchiriat, cu aceeaşi dată, spaţiile comerciale la preţul pieţei şi în acest mod, banii din chirii, ajung în buzunarele respectivelor persoane. „Sunt certitudini dovedite faptul că în prezent din punct de vedere legal folosinţa şi exploatarea clădirii Bisericii Roşii cât şi a clădirii situate pe strada Blajului nr. 2 – proprietatea Parohiei Evanghelice Lutherane, nu mai sunt la dispoziţia acesteia ci a unei asociaţii private, care deşi se aseamănă ca denumire cu parohia, nu are nici o legătură din punct de vedere juridic cu aceasta. ” preciza avocatul din partea Episcopiei, Mihai Paşca.
Comunitatea trebuie să ştie adevărul
Acesta este mesajul pe care reprezentantul Episcopiei, Feher Attila, prim consilier eparhial, încearcă să-l transmită comunităţii arădene. „A fost o încercare a preotului de a induce în rândul enoriaşilor că Episcopia şi Protopopiatul (Cluj) doresc preluarea bunurilor Parohiei din Arad. Episcopia nu a avut niciodată acest scop ci, dimpotrivă, dorim ca bunurile acestei comunităţi să aducă beneficii materiale întregii parohii.Ceea ce dorim prin toate acţiunile demarate în instanţă este ca biserica să revină enoriaşilor iar viaţa comunităţii să intre în normalitate.” preciza consilierul eparhial.
No comment
Avocatul preotului Totphal Bela a refuzat să comenteze deocamdată, pentru presă, aceste acuzaţii.
M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!