Cu câțiva ani în urmă, Primăria Municipiului Arad încheia o investiție de 880.000 de lei la Clădirea Preparandiei, restaurând-o atunci printr-un proiect finanțat în proporție de 85% de către Uniunea Europeană, prin Programul Operațional Regional 2007-2013. Destinația clădirii: muzeu al primei școli pedagogice românești din Transilvania.
După aproape un milion de lei investit în modernizarea clădirii, aceasta este utilizată mult prea rar, iar marea majoritate a arădenilor nici nu știe de existența ei. De turiști nici nu se mai poate vorbi.
„Muzeul Jucăriilor”, „Vara de ar.te”, „Reclame vechi românești” și „Retro IT” sunt cele patru evenimente organizate în parteneriat cu Centrul Municipal de Cultură, instituția care administrează Clădirea Preparandiei. În total, în 2017 au trecut pragul Preparandiei, conform informațiilor furnizate de Centrul Municipal de Cultură, „peste 2.000 de vizitatori”. Și, cel mai probabil, situația de anul trecut a fost cea mai bună din ultimii ani.
Astfel, Clădirea Preparandiei, edificiul care a adăpostit prima școală pedagogică românească de pe actualul teritoriu al țării, este un exemplu clar de investiție făcută dar de care autorităţile nu ştiu să „profite”. Totuși, în cadrul Centrului Municipal de Cultură Arad există departamentul de „Administrare Clădirea Preparandiei”, în care sunt angajate trei persoane: un supraveghetor, un consilier și un referent debutant.
Primul eveniment programat în anul 2018 la Preparandie este „Ziua Culturii Naționale”, pe data de 15. „Ce ne propunem pentru 2018 este să dinamizăm spațiul respectiv și să aducem cât mai multe expoziții acolo. De preferat, o expoziție la fiecare două luni, să facem ca un număr cât mai mare de oameni să se bucure de acest loc”, au declarat reprezentanții Centrului Municipal de Cultură.
Citiți principiile noastre de moderare aici!