Un dosar care a „putrezit” nouă ani de zile în sertarele DIICOT Arad şi, ulterior, la Tribunalul Arad a ajuns la final. Şi, după atâta dezinteres arătat de magistraţi, fie ei procurori, fie ei judecători, clar că dosarul s-a finalizat cu achitare. Nu din motiv că fapta nu există, ci pentru că, între timp, a intervenit prescripţia. În luna octombrie a anului 2014 (!), adică în urmă cu aproape nouă ani de zile, DIICOT anunţa faptul că procurorii din cadrul Biroului Teritorial Arad au destructurat o reţea de trafic de ţigări, unul dintre membrii acestei reţele fiind o poliţistă din Pecica, angajată a IPJ Arad, respectiv Diana-Eniko Vârtaci.
„Din probele administrate în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2013 – 2014, 54 de persoane s-au constituit într-un grup infracțional organizat specializat în contrabanda calificată cu țigări de proveniență ucraineană, rusească și albaneză. În data de 19 octombrie, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au fost efectuate 62 de percheziții domiciliare pe raza județelor Arad, Timiș, Bihor, cu sprijinul polițiștilor din cadrul BCCO Timișoara și Oradea, din cadrul IPJ Arad, precum și cu suportul jandarmilor din cadrul IJJ Arad. În urma perchezițiilor au fost depistate și ridicate 20 de baxuri de țigări, 12.785 de euro și 155.332 de lei. Totodată au fost puse în executate 54 de mandate de aducere pe numele membrilor grupării”, anunţau, la momentul respectiv, anchetatorii.
În urma audierilor, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Arad au dispus reținerea pentru 24 de ore a inculpaților: Andra Sorin Ștefan – lider al grupării, Șirianu Daniel Emil, Vârtaci Diana Eniko – agent de poliție, Pap Iuliana Rozalia, Roman Gheorghe Laurian, Szilaghi Ileana, Bamfil Ioan, Ciortea Mircea și Achim Gheorghe.
„Cei nouă inculpați reținuți sunt acuzați de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și contrabandă calificată”, mai spuneau, la vremea respectivă, cei de la DIICOT.
Aceştia au şi obţinut arestarea preventivă a suspecţilor.
S-a pus şi s-a ales praful
Dar vremea a trecut, peste dosar s-a aşternut praful, acesta ajungând în instanţă de abia după şase ani, respectiv în 2020. Timp de doi ani de zile, dosarul a fost judecat în procedură de cameră preliminară, pentru ca, în martie 2022, Tribunalul Arad să restituie dosarul către DIICOT pentru refacerea urmăririi penale în ceea ce o priveşte pe poliţista Diana Eniko Vârtaci. Asta după ce din dosar au fost eliminate mare parte din probele care o incriminau pe aceasta. Procurorii au refăcut rechizitoriul, iar dosarul a ajuns din nou la Tribunalul Arad. De această dată, procesul s-a judecat şi pe fond, dar degeaba. Judecătorii au decis să o achite pe poliţista contrabandistă pentru că, după cum este deja la modă la noi în ţară, a intervenit prescripţia faptelor. Aşadar, Tribunalul Arad nu contestă faptul că Diana Eniko Vârtaci nu ar fi sărvârşit infracţiuni, chiar dacă purta uniforma de poliţist, ci constată doar că legea indică faptul că a trecut prea mult timp de la comiterea faptelor şi până acum, drept pentru care infractoarea nu trebuie să mai răspundă penal.
„Încetează procesul penal faţă de inculpata Vârtaci Diana-Eniko, pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, constatând intervenţia prescripţiei răspunderii penale. Încetează procesul penal faţă de aceeaşi inculpată, pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere în afara antrepozitului fiscal şi comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false, peste limita a 10.000 ţigarete, în formă continuată, constatând intervenţia prescripţiei răspunderii penale”, se arată în sentinţa Tribunalului Arad.
Fapta există
După cum precizam şi mai sus, faptele există, chiar dacă a intervenit prescripţia. Aşa că poliţista de la Pecica trebuie să plătească despăgubiri pentru ţigările de contrabandă pentru care nu a achitat accize.
„Admite acţiunea civilă exercitată de partea civilă Autoritatea Vamală Română, prin Direcţia Regională Vamală Timişoara, şi în consecinţă obligă inculpata la plata către partea civilă a sumei de 21.067 lei cu titlu de daune materiale, la care se vor adaugă majorări, dobânzi şi penalităţi, până la momentul achitării efective. Dispune instituirea sechestrului asigurător asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile ale inculpatei, până la concurenţa sumei de 21.067 lei la care a fost obligată aceasta în favoarea părţii civile Autoritatea Vamală Română. Obligă inculpata la plata sumei de 10.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat”, se mai arată în decizia instanţei arădene.
A făcut apel
Trebuie precizat faptul că sentinţa Tribunalului Arad nu este definitivă. Aceast poate fi atacată cu apel, la Curtea de Apel Timişoara. Cea care a înaintat apelul a fost chiar Diana Eniko Vârtaci, aceasta nefiind mulţumită de sentinţă. În schimb, DIICOT Arad pare împăcat cu gândul că a (mai) ratat total un dosar şi nu a atacat decizia instanţei arădene.
Trimite articolul
XIsi merita din plin pensiile speciale… justitia p×lii
Traiasca si sa infloreasca sfanta prescriptie salvatoare de vieti nevinovate!
De aceia sant speciali ,magistrati,salarii speciale,pensi speciale,ce mai speciali pana in maduva oaselor.
Romania – Tara tuturor posibilitatilor! 🤮🤮🤮
Romani votați-mă! Voi construi orașe pușcării unde vor locui doar polițiști, judecători și oameni politici până la sfârșitul vieții, fara drept de apel.
Bravo justitia romana…
nu mai comentati si mergeti la mulnca, aveti multe speciale de platit (si voi si fii vostri ….)