Arad. Situația continuă să fie una dificilă la nivelul Spitalului Clinic Județean Arad (SCJU), în ceea ce privește gestionarea cazurilor de Covid-19, în special a formelor grave, care au nevoie de tratament pe secțiile de terapie intensivă. De mai bine de o săptămână, paturile pe secțiile ATI sunt ocupate în totalitate, iar o parte dintre pacienți sunt nevoiți să aștepte la Unitatea de Primire Urgențe (UPU) eliberarea unui loc.
Șapte în așteptare
Cel mai mare număr de pacienți în așteptare s-a înregistrat miercuri, când s-a făcut solicitare prin Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI) pentru un număr de 10 bolnavi care să fie transferați la alte unități sanitare din țară. Pentru o parte dintre aceștia s-au găsit locuri la Arad. În cursul zilei de ieri, alți cinci pacienți au avut nevoie de aceleași demersuri. Vineri, la orele amiezii, alți șapte pacienți se aflau în paturile ATI de la UPU, toți pe mască de oxigen C-PAP. Și pentru aceștia s-a demarat procedura de transfer prin intermediul CNCCI, dar cum toate secțiile de ATI din țară sunt pline, salvarea ar veni tot în urma eliberării paturilor de terapie intensivă existente pe secțiile din Arad.
Potrivit Siminei Roz, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean Arad, se poate vorbi de o medie zilnică de 35 de internări la UPU a pacienților cu Covid-19, iar media de îmbolnăviri este în jur de 120.
Același lucru reiese și dintr-o postare pe pagina de facebook a președintelui Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca: „Situația, la Arad, este grea. Avem momente în care așteaptă câte 6 ambulanțe la rând, cu pacienți pozitivați. Avem internați 251 de pacienți cu forme medii și grave de Covid. În plus, toate cele 27 de paturi de la Terapie Intensivă, destinate pacienților Covid-19, sunt ocupate. Avem permanent 5-10 pacienți în Unitatea de Primiri Urgențe care așteaptă eliberarea unui loc în ATI (în Unitatea de Primiri Urgențe toate paturile sunt dotate cu ventilatoare și console ATI).
De la începutul pandemiei, 6.135 de arădeni confirmați cu Covid au fost internați la Spitalul Clinic Județean Arad. 829 au decedat. Numărul arădenilor bolnavi de Covid, de la începutul pandemiei, este 21.575”, se arată în postarea acestuia.
Finanțare
Cionca a mai scos în evidență faptul că CJ Arad a adus, anul trecut, 10 milioane de euro din fonduri europene pentru echipamente, materiale de protecție și aparatură, pentru a lupta cu pandemia la Spitalul Județean Arad. O parte din aceste fonduri au fost aduse împreună cu Primăria Arad. Anul acesta se vor aloca aproximativ.13,5 milioane de euro pentru sistemul de sănătate publică.
Trimite articolul
XRezultatul protestelor incepe sa iasa la iveala.
sa va ia naiba de incompetenti,dupa mai bine de 1 an de pandemie nu ati fost in stare sa cresteti numarul de paturi la terapie intensiva,aveti cumva impresia ca faceti investiitiile degeaba?ca se vaccineaza lumea si se termina?fals,nu se va termina nici odata, covidul fa face parte din viata noastra cu vaccin sau fara ca ne place sau nu