Ajutoare sociale, alocaţii de stat pentru copii, alocaţii pentru susţinerea familiei, indemnizaţii pentru creşterea copilului, stimulente de inserţie pentru creşterea copilului. Adunate, aceste prestaţii sociale ajung la peste 84.000 de persoane din judeţul Arad. Efortul financiar pe care îl implică este de aproximativ 22 milioane de lei lunar. Potrivit celor mai recente rapoarte ale Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, în luna aprilie a acestui an au fost plătite 21.971.744 lei pentru 84.439 beneficiari.
Vă prezentăm, în cele ce urmează, situaţia detaliată a plăţilor efectuate în judeţul Arad, în cea de a patra lună a anului 2019, pentru cele cinci tipuri de prestaţii sociale.
Venitul minim garantat
2.079 de arădeni au încasat ajutoare sociale în aprilie, cuantumul total al acestora ridicându-se la 461.239 de lei. Astfel, suma medie plătită unui beneficiar este de 221,86 de lei. De menţionat că 39 de beneficiari au fost suspendaţi de la plată la sfârşit de lună.
Ajutoarele sociale se dau în baza Legii 416/2001 privind venitul minim garantat (cu modificările şi completările ulterioare). Acest sprijin financiar se acordă familiilor şi persoanelor singure, cetăţeni români, ca formă de asistenţă socială. Nivelul lunar al venitului minim garantat se raportează la indicatorul social de referinţă, variind în funcţie de numărul de persoane care formează o familie. Cuantumul ajutorului social se stabileşte ca diferenţă între acest nivel (transformat în lei), şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.
Alocaţia de stat pentru copii
Cei mai mulţi beneficiari de prestaţii sociale – 74.440 – şi cea mai mare sumă plătită acestora – 12.385.050 de lei – se înregistrează în cazul alocaţiei de stat pentru copii. 3.999 de beneficiari au fost suspendaţi de la plată la sfârşit de lună.
Alocaţia de stat pentru copii a fost instituită prin Legea 61/1993, ca formă de ocrotire a statului acordată tuturor copiilor, fără discriminare. Beneficiază de alocaţie de stat pentru copii toţi copiii în vârstă de până la 18 ani şi tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora.
În prezent, cuantumul alocaţiei de stat pentru copii este de: 300 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; 150 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii din liceu sau profesională; 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.
Alocaţia pentru susţinerea familiei
1.722 de beneficiari din judeţul Arad au primit, în cursul lunii aprilie, alocaţie pentru susţinerea familiei, valoarea însumată a acestora ridicându-se la 323.303 de lei. Astfel, o familie a primit în medie 187,75 de lei. În cazul a 10 beneficiari, plata alocaţiei pentru susţinerea familiei a fost suspendată.
Alocaţia pentru susţinerea familiei a fost instituită prin Legea 277/2010, ca formă de sprijin pentru familiile cu venituri reduse care au în creştere şi îngrijire copii în vârstă de până la 18 ani. Alocaţia se acordă doar în condiţiile în care copiii frecventează fără întrerupere cursurile unei forme de învăţământ organizate potrivit legii, cu excepţia celor care le întrerup din motive medicale, şi nu înregistrează absenţe nemotivate în cursul unui semestru care să conducă la scăderea sub 8 a notei la purtare.
Indemnizaţia pentru creşterea copilului
În aprilie 2019, ANPIS a plătit 7.749.735 de lei pentru 4.520 de beneficiari de indemnizatie pentru creşterea copilului (strict indemnizația, fară stimulentul de inserție). Un părinte a primit, în medie, 1.714,54 de lei. La sfârşitul lunii, 402 beneficiari au fost suspendaţi de la plată.
Potrivit OUG 81/2018, persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
Conform OUG 82/2017, cuantumul indemnizaţiei lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului. Cuantumul minim al indemnizaţiei lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinţă, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăşi valoarea de 8.500 lei.
Stimulentul de inserţie
Părinții care se întorc la serviciu din concediul de creștere a copilului pot primi o sumă de bani, numită stimulent de inserție. Potrivit legii, stimulentul de inserție nu se poate cumula cu indemnizația de creștere a copilului, iar pentru a-l primi, părintele care revine la muncă trebuie să anunțe angajatorul cu cel puțin o lună înainte. Valoarea actuală a stimulentului de inserție este de 650 de lei.
În cursul lunii aprilie 2019, 1.678 de arădeni au beneficiat de stimulent de inserţie, valoarea totală a plăţilor ridicându-se la 1.052.417 de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!