S-au dus vremurile când ciobanii vindeau sute, mii de miei în preajma sărbătorilor pascale în pieţele arădene. Criza financiară despre care se tot vorbeşte de vreo doi ani este resimţită atât de producători, cât şi de consumatori. Încasările vânzătorilor de miei în 2011 sunt, se pare, cele mai mici din ultimii ani, cel puţin în ceea ce priveşte vânzarea liberă, la piaţă. Pentru o concurenţă loială, producătorii de ovine au venit toţi cu acelaşi preţ pentru kilogramul de miel: 25 de lei, cam aceeaşi valoare ca şi în preajma Paştelui din 2010.
Miei siguri
Gheorghe Ban, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad (DSVSA), anunţă că mieii scoşi în vânzare sunt absolut siguri pentru consum şi pentru sănătatea arădenilor. „Nu a fost primită nicio reclamaţie în ceea ce priveşte vânzarea mieilor. Oricum, medicii verifică fiecare carcasă care intră în vânzare pentru a nu exista probleme”, spune Ban. Şi cei de la Protecţia Consumatorilor spun că nu a fost primită nicio plângere legată de mieii din pieţe şi nu au fost descoperite nereguli nici în controalele efectuate pe teren.
Şi întreg, şi pe bucăţi
Pentru a se adapta la nevoile, dar, mai mult, la puterea financiară a consumatorilor, oierii vând miel în funcţie de cât li se cere. „Am vândut şi miei întregi, şi jumătăţi de carcasă sau chiar şi câte un sfert de miel”, spune unul dintre comercianţi. Acesta adaugă, însă, că cea mai mică bucată vândută a costat 12 lei, ceea ce înseamnă sub jumătate de kilogram de carne. „Oamenii cumpără în funcţie de posibilităţi. Noi le dăm ce şi cât ne cer ei”, adaugă un alt vânzător. Dacă, în urmă cu 3-4 ani, se vindeau în jur de 40-50 de miei pe zi, acum situaţia este cu mult schimbată. „De marţi, de când am venit în piaţă, am vândut în jur de 30 de miei”, a declarat joi un crescător de ovine. „Vânzarea merge mult mai rău chiar şi decât anul trecut, când am vândut mai puţin decât în ceilalţi ani”, şi-a vărsat of-ul unul dintre comercianţi.
A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!