ARAD. Un creion și un caiet. Așa începe lista cumpărăturilor pe care părinții trebuie să le facă la început de toamnă. Și, dacă luate separat, creioanele sau caietele nu sunt foarte scumpe, atunci când trag linie părinții constată că trimisul copilului la școală este un efort financiar considerabil. Și ca și cum cheltuielile deja tradiționale nu ar fi fost suficiente, în acest an părinții mai au de plătit sute de lei și pe măști, dezinfectat sau chiar viziere. Situația începutului de an școlar este însă și mai complicată pentru multe dintre familii, dacă e să luăm în calcul scăderile salariale de la începutul pandemiei sau chiar pierderea locurilor de muncă. Așadar, luna septembrie devine corvoada părinților nevoiți să facă eforturi financiare substanțiale pentru a le putea oferi o șansă la educație copiilor. Accesul la școală este plătit tot mai scump și, din păcate, devine tot mai restrictiv.
Să începem, așadar, să facem un ghiozdan de școlar. Un minim necesar de caiete și creioane se ridică la câteva sute de lei, în funcție de clasa în care este școlarul, dar și de cerințele cadrelor didactice. Pentru clasele primare, ofertele pe anumite site-uri de specialitate – care au făcut deja pachete cu „de toate”, sunt cuprinse între 160 și 300 de lei. Pachetele încep de la cele cu doar câteva caiete, pixuri, creioane și acuarele și continuă până la unele mult mai complexe cu lipici, riglă, hârtie glasată, creponată și alte accesorii.
Părinții știu însă că acesta este doar începutul și că în cursul anului şcolar vor mai cumpăra lună de lună alte și alte rechizite. În cazul elevilor de gimnaziu sau de liceu, pachetele cu minimum de rechizite trec de 400 de lei. În continuare, părinții vor mai adăuga în jur de 100 de lei pentru un ghiozdan și un penar.
Uniforme şi încălţăminte
Aşadar, după câteva sute de lei date pe rechizite, urmează alte câteva sute cheltuite pe îmbrăcăminte şi încălţăminte. Dacă şcoala impune uniforme, părinţii vor scoate din buzunar între 100 şi 250 de lei per bucată, potrivit preţurilor de pe site-urile de specialitate. Iar un copil va avea nevoie de cel puţin două rânduri de uniforme. La acestea se mai adaugă şi îmbrăcămintea pentru sport, precum şi încălţămintea. Mergând pe varianta minimă, costurile depăşesc şi în acest caz 200 de lei/copil. În cazul în care şcoala nu impune uniforme, costurile pe care le au de suportat părinţii nu vor fi mai mici, date fiind preţurile per bucată în cazul hainelor pentru copii – o pereche de pantaloni sport pornește de la 30 de lei, iar o bluză de la 20 de lei. Una peste alta, garderoba viitorului şcolar începe de la un minim de 500 de lei.
Pe lângă uniforme, încălţăminte şi rechizite, în acest an copiii vor mai avea nevoie şi de măşti de protecţie. Lunar, costurile pentru măşti şi eventualul dezinfectant vor depăşi 100 de lei. Lista cheltuielilor de început de an continuă şi după prima zi de şcoală, cu sute de lei pentru cărţi şi caiete speciale, manuale, auxiliare, culegeri etc. Peste toate, părintele va mai scoate şi câteva zeci sau sute de lei pentru deja tradiţionalul fond al clasei şi al şcolii.
Trăgând linie, accesul la şcoală se plăteşte scump. Rechizite, papetărie, haine şi încălţăminte, toate se ridică la un total de aproximativ 1.000 de lei, ceea ce reprezintă aproximativ 40% din salariul mediu net al unui salariat arădean – luând în considerare ultimele date statistice oficiale.
Studii de piaţă
Conform unui studiu de piaţă realizat de o platformă online de fashion şi citat de StartUp Cafe, 84% dintre părinții români vor cumpăra lucruri pentru noul an școlar, 51% dintre ei având un buget între 500 și 1.000 lei. 15% dintre respondenți se gândesc să investească un buget de 4 cifre, peste 1.000 lei, în cumpărăturile pentru acest an școlar. În ceea ce privește cele mai populare categorii de produse, 69% vor cumpăra îmbrăcăminte sport, 55% pantofi sport, 51% materiale și rechizite școlare, în timp ce doar 33% se vor focusa asupra ghiozdanelor și 18% asupra uniformelor. În plus, 3 din 10 părinţi investesc şi în pregătirea spaţiului de lucru pentru acasă, achiziţionând diferite obiecte de mobilier pentru care alocă cel puţin 60 de lei. Anul trecut, părinţii au cheltuit pentru şcoală între 1.740 lei şi 2.650 de lei, în condiţiille în care salariul net anul trecut era de 3.119 lei lunar, conform datelor Institutului Naţional de Statistică.
Trimite articolul
XNici pe vremea lui Ceausescu scoala nu era gratuita ,plus ca trebuia cumparata uniforma ,pe langa celelalte ,carti ,caiete ,penat ,ghikzdan ,incaltaminte adecvata ,etc Si pe vremea lui Ceausescu ,desi scoala era mai serios facuta ,elevii ,care doreau ,mergeau la.meditatii ,pt aprofundarea cunostintelor ,pt. ca examenele de admitere erau la alt nivel ,cu multi candidatii pe un loc ,si cu medii mari .,dar odata admis la o facultate ,in putinele ,dar prestigioasele centre universitare ,stiai ce se discuta acolo ,adjca intelegeai materia predata ,nu cum am auzit odata ,ca la Goldis ,studentii de an trei de la stoma.,nu stiau cate maxilare are omul .Asta e cartea care se face acum !Iad presa ,ar face bine sa nu le maj
Iplanga studentilor selevilor ,mai ales ,de mila la fiecare inceput de an scolar .Cele 12 clase care au devenit obligatorii ,nu le vad rostul pt toti elevii ,nu toti vor face o facultate .Iar cu asta ce am facut ?AM DESFIINTAT IAR SCOLIILE PROFESIONALA ,PE CAMP CINE VA LUCRA PAMANTUL ,PT CA CU DIPLOMA USOR PRIMITA DE BAC ,ACOLO NU VA MERGE NIMENI! .HALAL SISTEM DE DOI BANI !!!!!
Dar cu banii care se dau la scoala??? Către asa zisa asociație de ajutor a scolii. Părinții plătesc femeia de servici, paza , renovării și alte basme…
Tocmai pentru e gratuit învățământul românesc. Ferească Sfântul ca un părinte sa nu plătească…
Pt Asderu : Cand cineva face copii ,ii face pe seama statului ?Adica parintii sa primeasca alocatii ,rechizite ,sa li se faca copiilor meditatii gratuite la scoala ,iar parintii ,daca au salar sa l cheltuie la terase ,la mare ori in birturi ? Cu investitia in propriul copil cum ramane ?Generatie de milogi !
-
Calmeaza-te papadie, ca are dreptate omul. Ori e gratuit sistemul de invatamant ori e particular si atunci nu se mai pompeaza bani de la buget. Tu platesti si taxe/impozite la stat (care ar trebui sa mearga la buget) dar si separat fondul scolii/clasei/bani de reparatii la scoala etc. Pai stai putin, ti se pare ok?
-
Foarte bine punctat…..
-
Învățarea nu este posibilă fără a crea condiții tipice ei …Nota bene ! Fără exagerări , fără culegeri inutile !