Contractul de asociere, pe 30 de ani, a tuturor oraşelor şi a 68 de comune din judeţ „Sistem integrat de gestionare a deşeurilor” , aprobat de Consiliile Judeţean şi Local va permite ca salubrizarea judeţului să se facă printr-un sistem integrat, pentru a răspunde normelor europene. Proiectul cuprinde construcţia unei staţii de compostare a deşeurilor biodegradabile la Arad, în suprafaţă de 65.525 mp, a unei staţii de transfer la Chişineu Criş, cu o suprafaţă de 14.400 mp, construcţia unei staţii de transfer la Bârzava, pe o suprafaţă de 8.455 mp, una la Sebiş, cu o suprafaţă de 10.292 mp, precum şi construcţia unei staţii de sortare şi a unei staţii de compostare la Ineu (Mocrea) cu o suprafaţă de 31.576 mp. Conform proiectului, Consiliului Judeţean prin UIP (Unitatea de Implementare a Proiectului) va gestiona toate licitaţiile şi contractele ce se vor derula pentru toate tipurile de activităţi (colectare, transport, sortare, activitatea staţiilor de compostare etc.) atât la nivelul localităţilor cât şi la nivel judeţean.
Cine plăteşte şi cine încasează
Cei care vor plăti aceste servicii de salubrizare sunt beneficiarii direcţi, adică locuitorii din mediul rural şi urban ce vor achita lunar taxa locală specială pentru salubrizare, stabilită de consiliile locale. Potrivit acordului, taxa pentru activitatea staţiilor de transfer va fi stabilită de CJA şi va fi încasată de la populaţie de consiliile locale şi virată apoi CJA. Un al treilea tarif, stabilit tot de forul judeţean este cel de eliminare la depozitul conform (ASA). Cuantumul acestor taxe a fost calculat potrivit proiectului „la nivelul maxim permis de limita de suportabilitate şi a fost aplicată pentru toţi consumatorii pentru a avea un tarif unitar”. Valoarea taxelor a fost estimată pentru perioada 2010 – 2032.
Preţuri actuale
persoane fizice: 5,25lei/lună de persoană
persoane juridice: 1 metru cub costă 90lei/lună: la 1 angajat – 0,3 metri cubi/lună; 2 angajaţi 0,5metri cubi/lună; 3-10 angajaţi 0,7metri cubi/lună; peste 10 angajaţi – 1metru cub/lună.
Taxa de salubritate 2010
Începând cu 2010, pentru persoanele fizice din mediul urban taxa va creşte la 6, 60 lei/lună iar pentru cei din mediul rural va fi fixată la 3,01 lei/lună. Cuantumul acestora va creşte anual cu cîteva procente, iar în 2014, spre exemplu, va ajunge la 7, 65 lei/ lună, respectiv 3,49 lei. În cazul persoanelor juridice taxa va fi stabilită la 188,46lei/t în 2010 iar în patru ani va ajunge la 230,70 lei/t. Nu au fost stipulate, în acest caz, care este cuantumul lunar pe care îl vor plăti agenţii economici.
M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!