Absolvirea liceului este unul din cele mai costisitoare evenimente ale perioadei şcolare. Discuţiile despre sumele care se adună pentru finalul clasei a XII-a încep, în unele cazuri, chiar din clasa a IX, sau cel târziu în clasa a XI-a, când se adună banii. Se stabileşte o sumă lunară, în şedinţele cu părinţii, pe care o adună, de obicei, casierul clasei iar dirigintele o depune în bancă.
Contul creşte pe măsură ce se apropie data bacalaureatului. Care este suma?!…o întrebare pe care am pus-o şi dascălilor şi elevilor. Primii au refuzat, mulţi dintre ei, să ne dea vreo informaţie, ca şi cum aceşti bani nu s-ar aduna, dar elevii, au fost mult mai tranşanţi şi ne-au dezvăluit cât a revenit fiecăruia să cotizeze.
Oficial nimeni nu recunoaşte nimic, aceşti bani se adună fără ştiinţa conducerilor şcolilor, strict din iniţiativa elevilor. Dar e o practică de la care nu face rabat nici o generaţie şi care conferă o anumită siguranţă elevilor că vor fi câştigat indulgenţa profesorilor examinatori.
În medie, în municipiu, s-au adunat între 600 şi 800 RON de elev pentru finalul clasei a XII-a. Aici sunt incluse cheltuielile de banchet, albume foto, eventual sonete, cadouri de sfârşit de an pentru profesori şi protocolul de bacalaureat.
Dacă detaliem „factura”, banchetul costă între 200 -300 RON de persoană, albumele, în funcţie de pachetul ales şi de fotograf, între 50 -200 RON; urmează cadourile pentru profesorii de la clasă şi ceea ce rămâne e protocolul de bacalaureat. Un calcul simplu ne indică că, bacul costă pe fiecare absolvent în jur de 150 RON. Nu toate şcolile sunt la fel de darnice, depinde de potenţialul financiar al elevilor şi de cît de bine pregătiţi sunt. De obicei, nivelul de pregătire este invers proporţional cu atenţiile oferite.
Costuri neoficiale
Anul acesta avem 4500 absolvenţi, ceea ce înseamnă în jur de 700 000 RON, bani de bacalaureat.
M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!