ARAD. „Aici se întâmplă lucruri sinistre pe care nu le știe nimeni de afară pentru că aici este circuit închis: alimentele ce se vând la chioșc sunt cu termen de garanție depășit, unele produse sunt la prețuri triple față de magazinele de afară. Dacă cumva spui ceva despre marfă, că e scumpă sau rea, ți se face raport de pedepsire, ți se taie vizita sau pachetul, iar când îți vine rândul la eliberare te amână 5, 6, 7, 8, 10 luni. Atunci mai bine taci din gură”. Așa începe scrisoare semnată de un grup de deținuți ai Penitenciarului Arad. Trebuie să menționăm că, înainte cu aproximativ o lună de a ajunge această scrisoare la redacție, un alt deținut ne-a contactat pe aceeași temă: prețurile foarte mari care sunt puse produselor vândute în interiorul Penitenciarului Arad.
Deținuții care ne-au contactat au „vorbit” despre termenul de valabilitate foarte mic pe care-l au produsele scoase la comercializare la magazinul închisorii, dar și despre faptul că de multe ori cumpără produse ambalate, iar, când le desfac cutia sau ambalajul, acestea sunt stricate și nu pot fi mâncate. Ca exemplu, aceștia ne-au precizat că, la un moment dat, merele aveau un preț de trei ori mai mare decât cel existent în piețele arădene, magazinul practicând un adaos comercial cuprins între 50 la sută și 200 la sută.
Deși s-a reglementat prin lege că adaosul comercial poate fi stabilit la cât dorește comerciantul, reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor ne-au declarat că: „Penitenciarul Arad nu poate stabili adaosul comercial practicat de locatar, acesta este reglementat prin prevederile legale în vigoare. Locatarul are obligaţia ca preţul de vânzare practicat să se încadreze în media preţurilor locale. Astfel, Penitenciarul Arad a numit o comisie, prin decizia directorului unităţii, care lunar urmăreşte ca nivelul preţurilor practicate la punctul comercial să se încadreze în limita maximă a preţurilor practicate pe plan local. De asemenea, locatorul transmite locatarului o listă cu produsele la care s-au constatat diferenţe în plus, cu recomandarea privind reducerea corespunzătoare a acestora, urmărind şi realizarea recomandărilor. Agentul economic care comercializează produse alimentare în incinta unităţii a fost selectat prin „Licitaţie publică cu strigare”, în conformitate cu prevederile legale privind închirierea spaţiilor, a legislaţiei privind executarea pedepselor și a Codului civil”.
Sistemul dinăuntru
Scrisoarea deținuților merge, însă mai departe. Ca şi acuzele de după gratii. Aceștia ne scriu despre sistemul dinăuntrul sistemului, văzut prin ochii lor: foști primari, foști funcționari publici, foști profesori, foști angajați de firme care au greșit față de societate, iar acum își ispășesc pedeapsa. Aceștia au decis să arată, în viziunea lor desigur, cum au perceput ei lucrurile care se petrec înăuntrul penitenciarului, lucruri necunoscute oamenilor liberi.
„Aici totul se face cu bani. Dacă vrei să ieși la muncă undeva, trebuie să plătești. Dacă vrei să ți se dea porția de mâncare pe care ei o au trecută în acte trebuie să dai la bucătar un pachet de Kent sau o cutie de cafea, care evident ajunge la gardian prin bucătar – el fiind deținutul care împarte mâncarea”, scriu deținuții în scrisoarea lor. Aceștia „vorbesc” despre nepăsare, suferință și cum cel puternic supraviețuiește în închisoare, cel slab fiind supus întotdeauna.
Doi deținuți morți într-o lună
Cum sună povestea celor care trăiesc în spatele gratiilor? Pare o poveste desprinsă din filme. „Aici trăim împreună cu criminali, homosexuali, tâlhari, violatori și bolnavi psihici, unde cei tineri îi bat pe cei în vârstă și le iau mâncarea și hainele. Pe unii chiar în violează. Aici se spune că suntem îngrijiți, dar indiferent ce boală ai, ți se dă un Algocalmin și o Aspirină și semnezi pentru tot felul de medicamente pe care le iau asistenții, doctorii și gardienii. Aici, în decurs de o lună, au murit doi oameni. Un tânăr de 22 de ani (caz relatat la acea vreme de Jurnal arădean și aradon.ro) care a strigat o noapte întreagă că nu mai poate din cauza durerilor, dar l-au ținut până dimineața și în Ambulanță a murit. Apoi a murit un bărbat în vârstă care putea fi salvat dacă cineva dorea, dar nimeni de aici nu a dorit, deși se știa că era bătut mereu, acolo în cameră, de un criminal. Deși era foarte bolnav în ultima vreme, l-au ținut aici pentru că bătrânul avea pensie și în fiecare săptămână criminalul îi lua cardul și mergea la cumpărături cu permisiunea gardienilor”, au scris deținuții în scrisoare povestea lor.
„Să știe lumea”
„Vă rugăm să publicați această scrisoare ca să știe toată lumea ce se petrece după aceste ziduri și ce se ascunde în sufletul acestor gardieni și angajați din penitenciar”, și-au încheiat deținuții scrisoare trimisă pe adresa redacției.
Citiți principiile noastre de moderare aici!