ARAD. Vara lui 2020 a adus o explozie a prețurilor în construcții, unele materiale precum fierul având un salt de aproximativ 40%. Efectele pot fi unele care să arunce în aer și piața locuințelor de tip social – ANL, dat fiind faptul că în fiecare vară prețul de înlocuire a acestora – prețul pe care cei care doresc să achiziționeze aceste locuințe trebuie să îl plătească, se actualizează prin ordin de ministru.
În acest context, Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Cseke Attila, a declarat că un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea metodologiei de calcul a preţurilor locuinţelor construite prin ANL urmează să fie aprobat înainte de luna iulie, pentru ca aceste locuinţe să redevină accesibile tinerilor.
„Noi vrem să dăm mesajul că aceste locuinţe sunt construite pentru tineri. (…) Avem în vedere posibilitatea de acces a tinerilor la aceste locuinţe, şi atunci mecanismul pe care îl propunem, şi care este prevăzut în actul normativ, este acela de a porni de la preţul de construcţie, din care să scădem amortizarea acestui apartament, inclusiv chiriile plătite în perioada scursă, (preţ – n.r.) pe care îl ponderăm cu un indice al localității pentru că în mod categoric la Pâncota nu pot avea același preț pentru un ANL ca la București. Ideea principală a acestui act normativ este să încercăm să revenim undeva în jurul valorii anului 2019”, a spus Cseke Attila.
Diferențe de 20 mii euro!
Ministrul Attila Cseke a venit și cu unele exemple concrete pentru a argumenta creșterea „de pe o zi pe alta”. Așadar, un apartament recepționat în 2003 în Arad cu o suprafață de 106 metri pătrați în 2019 avea un preț de vânzare de 160.000 lei, iar în 2020 a ajuns la 264 mii lei. Potrivit noii legislații acesta ar urma să coboare înapoi la prețul din 2019. Diferențele sunt la fel de mari și în județ, spre exemplu în Chișineu Criș, un apartament ANL de 82 metri pătrați, recepționat în 2010, avea o valoare de vânzare de 107 mii în 2019, iar potrivit prețurilor de piață în 2020 ar fi ajuns la 182 mii.
„Prețurile diferă în funcție de nivelul chiriei, de anii de chirie încasați și sunt luate în calcul mai multe aspecte, dar ideea este să îi ajutăm pe tineri să aibă acces la aceste locuințe”, a mai spus ministrul.
Modificare din Guvern
În ceea ce privește modalitate de schimbare a legislației, ministrul Cseke a punctat:
„Ne propunem să fie schimbată prin Guvern pentru a nu ajunge în situația ca în vara acestui an să trebuiască să avizăm prețul pe legislația în vigoare. Așadar, încercăm să avem deja soluția legislativă”.
Cine cumpără ANL-urile?
În prezent, locuinţele pentru tineri pot fi achiziţionate de chiriaşi, după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare egale către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare de la instituţii financiare autorizate, inclusiv cu garanţia statului, sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii.
Trimite articolul
XIn mod normal nici nu ar trebui sa existe aceste ANL-uri, sau nu in forma in care sunt ele azi. Rolul lor ar trebui sa fie altul, nu sa descurajeze munca. Acolo merg multe putori, care aleg sa nu munceasca si plateasca o chirie normala, pe piata libera.
-
cred ca ai minte dar e intr o nuca mai alina esti spalata pe creier o putoare la creier
-
Știu cazuri cu salarii de echivalentul a 1300-1500 de € la stat, în mână și cu locuite ANL,plus venituri din agricultură pe care nu le înregistrează!
Săracii de ei !!!)))