* Accidental vasculat cerebral este principala cauză de deces și invaliditate în întreaga lume.
* AVC continua să fie o boală comună și debilitantă care prezintă o problemă majoră de sănătate publică, în ciuda multiplelor studii și dezvoltării de tratamente multiple
AVC hemoragic
Examenul CT cranian nativ pune în evidenta prezența unui hematom intraparenchimatos cu edem perilezional la nivel de nuclei bazali de partea stangă cu moderat efect de masă asupra cornului anterior al ventriculului lateral stâng, fără deplasarea structurilor liniei mediane.
Mai exact, rămâne de studiat dacă acest risc se reduce doar ca urmare a scăderii valorilor tensionale sau este suplimentat de efectele pleiotrope a diferitelor clase de antihipertensive.
AVC ischemic temporal drept examenul CT cranian nativ pune în evidență o arie de hipodensitate cu aspect de AVC ischemic acut temporal drept, cu efect de masă asupra cornului posterior al ventriculului lateral drept.
Examenul tomografic cranian are o importanță majoră în diagnosticarea AVC atât ischemic cât și hemoragic. Accidentul vascular ischemic de fosă posterioară necesită completare prin examen IRM cerebral. Tromboza de bazilara necesita completare cu examen angio – CT cerebral.
Leziunile ischemice și hemoragice cerebrale nu pot fi diagnosticate și urmărite în evoluție decât prin examene radioimagistice (CT/ IRM cerebral) și au scop terapeutic, de prognostic și de urmarire în evoluție.
CAUZE FAVORIZANTE – FACTORI DE RISC
* Hipertensiunea (HTA) arterial este un factor de risc major – studiile epidemiologice efectuate în ultimele decenii au stabilit cu certitudine că HTA este principalul factor de risc pentru AVC.
* La nivel mondial aproximativ 54% dintre accidentele vasculare cerebrale, sunt atribuite unor valori ridicate ale tensiunii arteriale la ambele sexe și la toate categoriile de vârstă.
* La populația de peste 75 de ani, incidența AVC este mai mare în rândul femeilor, comparativ cu bărbații.
* Alți factori de risc ai AVC sunt dislipidemie (colesterolul crescut), diabetul zaharat, fumatul, fibrilația atrială, insuficiența cardiacă.
* Sedentarismul, lipsa activității fizice, consumul de alcool.
PREVENȚIE
* Tensiunea arterială menținută în valori normale, scade riscul de AVC, la pacienții hipertensivi.
* La persoanele suprapondereale, scăderea în greutate este un factor care previne un AVC.
* Fumatul afectează aproape întregul organism. Pentru persoanele fumătoare, lăsatul de fumat este un factor de prevenție important.
* Alimentația echilibrată (un stil de viață sănătos).
PROGNOSTIC
* Unii autori au demonstrat asocierea dintre vârsta mai avansată și un prognostic mai rezervat post accident vascular cerebral.
* S-au efectuat studii pe bolnavi vârsnici cu AVC, care au evidențiat că vârsta s-a asociat cu creșterea mortalității pe termen lung.
* La bolnavii vârsnici, cu AVC, nu doar vârsta prezintă un prognostic rezervat ci și bolile asociate, severitatea AVC, prezența fibrilației atriale, sedentarismul, precum „viciile” (ex. fumatul, consumul de alcool, dieta neechilibrată).
Citiți principiile noastre de moderare aici!