În zilele de 13-15 noiembrie, s-a desfășurat, la Liceul Tehnologic „Sava Brancovici” din Ineu, a XIII-a ediție a sesiunii internaționale de referate și comunicări științifice „Educația fizică și Sportul – prezent și perspective”.
Evenimentul, a fost rezultatul unui proiect al Asociației Profesorilor de Educație Fizică și Sport din județul Arad (responsabilul de proiect prof. Marius Cirin), fiind realizat cu finanțare nerambursabilă, din fondurile bugetului Centrului Cultural Județean Arad/Consiliului Județean Arad, alocate pentru activități nonprofit potrivit Legii 350/2005.
Alături de Asociația Profesorilor de Educație Fizică și Sport din județul Arad, partener în organizarea și desfășurarea proiectului a fost și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad.
Programul manifestării de tradiție, devenită un brand al Asociației Profesorilor de Educație Fizică și Sport din județul Arad, a fost interesant și variat. În sprijinul acestei afirmații, enumerăm doar câteva repere din program:
Lansarea numărului 27, al revistei Olimpia (ISSN 1454-9751), organul publicistic al asociației. Revista realizată cu sprijinul financiar al Universității de Vest „Vasile Goldiș” Arad, are un conținut interesant și variat, așa cum ne-a obișnuit și în numerele anterioare, apariția acestui număr fiind așteptată cu interes de iubitorii activităților fizice.
Work-shop-ul, Oina-sportul național al românilor, condus de inimosul profesor Octavian Lupei, a avut pe lângă partea teoretică și o activitate practică, în care tineri din opt țări, au deprins tainele acestui sport dinamic și atractiv, care caracterizează spiritul poporului nostru.
Filmul cu tema: Ecoturism nautic – Proiecte ale Asociației Profesorilor de Educație Fizică și Sport din județul Arad, desfășurate cu finanțări nerambursabile, conceput și realizat de profesoara Mihaela Chira, a dezvăluit participanților frumusețea Parcului Natural Lunca Mureșului, făcând o bună propagandă acestuia. În acest fel, membrii asociați, încearcă să contribuie la strategia de dezvoltare a turismului arădean și la promovarea Aradului, la statutul de capitală europeană.
Cabinetul X Body, din Arad, s-a prezentat la această sesiune, cu un aparat de electrostimulare musculară. Instructorii, au făcut demonstrații practice, însoțite de explicații documentate, în care au arătat avantajele acestui tip de perfecționare corporală. La aceste demonstrații, au fost invitați și s-au angrenat mai mulți tineri, care au înțeles rolul acestei metode de tonifiere și dezvoltare musculară.
Cunoscutul alpinist arădean Zsolt Torok, a ținut participanților o lecție impresionantă de curaj, dârzenie și perseverență, cu tema: Everest, ieri și azi.
Secțiunea bine ilustrată și documentată a captivat auditoriu, format în majoritate din tineri voluntari străini, care au pus numeroase întrebări, la care Zsolt a răspuns cu multă răbdare și erudiție.
Profesoara Olimpia Ancateu și Elena Țârlea au prezentat tema „Ultimate frisbee”. Această secțiune a constat dintr-un film, despre regulile și desfășurarea jocului de frisbee, care se joacă cu un taler din material plastic, fiind extrem de accesibil, dinamic și atractiv, cu o mare ”priză”, la generația tânără.
După prezentarea teoretică, a urmat o exemplificare practică, unde tinerii din mai multe țări, au putut să se inițieze în tainele acestui sport.
Directorul Liceului Tehnologic „Sava Brancovici” din Ineu, profesorul de educație fizică, Ioan Nicodin și doamna Dana Budea-Bercea, secretară în această unitate școlară, s-au străduit și au reușit, ca toți participanții la această manifestare să se simtă excelent și să promită că se vor mai întoarce pe aceste locuri.
„Putem concluziona, la finalul acestei manifestări, că și această ediție a fost una de înalt nivel științific și metodic, evenimentul reușind să-i îmbogățească pe participanți, cu noi cunoștințe și achiziții motrice, lucru pozitiv, în special, pentru beneficiarii acestei reuniuni: generația tânără și în special elevii”, ne-a spus responsabilul de proiect, prof. Marius Cirin.
Subiecte de specialitate
Pe lângă temele simpozionului au fost prezentate și s-au dezbătut subiecte de specialitate, care țin de perspectiva educației fizice și sportului la nivel școlar, pregătirea echipelor reprezentative școlare, evaluarea în domeniu etc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!