În cadrul festivalului, anual are loc un concurs internaţional de creaţii cinematografice cu mai multe categorii: lungmetraj (Feature Films), scurtmetraj (Short Fiction Films), animaţie (Animation), film experiment (Experimental) şi film documentar (World And Images / Documentary). Din România s-au calificat: în categoria Feature Films Andrei GRUZSNICZKI cu lungmetrajul „Cealaltă Irina”, la Short Fiction Films Ştefan MUNTEANU cu scurtmetrajul „Cealaltă fiică”, la categoria Animation BERTÓTI Attila cu animaţia Ariadne s thread, iar la categoria World And Images / Documentary TRENCSÉNYI Klára & Vlad NAUMESCUcu „Drumul Păsărilor”.
Radu Igazsag este membru al juriului în categoria animaţie, fiind prezent la festival şi cu o creaţie proprie Boborul (2003), animaţie de 9 minute, inclusă în program la categoria „20 years – 20 films” cele mai bune filme prezente la festivalul Mediawave de-a lungul celor 20 de ediţii. Selecţia filmelor a fost realizată de cei 20 de membrii a juriului.
Data, ora şi locul proiecţilor filmelor romanesti:
6 mai, ora 17:00: Savaria Filmszinház – Nagyterem 9700 Szombathely, Mártírok tere
Andrei GRUZSNICZKI
Cealalta Irina / The Other Irene / A másik Irina
România, lungmetraj
Regizor: Andrei GRUZSNICZKI
95 min. 2008, 35 mm, color,
Text în limba română, subtitrat în engleză
Scenariu: Ileana Muntean, Andrei Gruzsniczki, Mircea Staiculescu
Cameraman: Vivi Dragan Vasile
Montaj: Dana Bunescu
Distribuţie: Andi Vasluianu, Simona Popescu, Dana Dogaru, Doru Ana
Cealaltă Irina este “Irina” pe care Aurel o descoperă încetul cu încetul, când e prea târziu. Adică abia după ce ea s-a întors acasă închisă într-un sicriu de zinc. Sicriul, sigilat cu ceară roşie, vine din străinătate, acolo unde Irina plecase să lucreze, ambiţioasă, pentru un viitor mai bun. Viitor care nu-l includea pe Aurel.
Declaraţia regizorului: Cealaltă Irina vorbeşte despre indiferenţă şi lipsa de compasiune, într-o societate care evoluează între băşcălia tradiţională şi o nou găsită apetenţă pentru pragmatism şi însingurare. Ca şi cum individualismul, care preia şi rescrie cumva legăturile tradiţionale dintre oameni, ar fi soluţia adaptării la noua realitate.
7. mai, ora 15:00: Savaria Filmszinház – Nagyterem 9700 Szombathely, Mártírok tere
TRENCSÉNYI Klára & Vlad NAUMESCU
Drumul Păsărilor / Birds Way / Madarak útján
România, film documentar
Regia: TRENCSÉNYI Klára & Vlad NAUMESCU
56 min. 2009, color,
Text în limba română şi rusă, subtitrat în limba engleză
Cameraman: Trencsényi Klára
Montaj: Tudor Petre & Bence Bartos
Documentarul regizat de Klara Trencsenyi şi Vlad Naumescu prezintă viaţa unei comunităţi de ruşi-lipoveni din Deltă din perspectiva unei drame străine majorităţii celor ancoraţi exclusiv în modernitate. Comunitatea credincioşilor ortodocşi de rit vechi din Periprava trece prin momente grele. Bătrânul preot paroh zace imobilizat la pat de mai bine de un an iar înlocuitorul acestuia, un tânăr pregătit religios în interiorul comunităţii, dornic să continue activitatea bătrânului paroh nu îşi găseşte însă soţie, condiţie obligatorie pentru a fi hirotonisit ca preot.
Disperarea locuitorilor Peripravei îşi găseşte un ţap ispăşitor în conducătorul spiritual absent.
7.mai, ora 21:00: Savaria Filmszinház – Nagyterem 9700 Szombathely, Mártírok tere
Stefan MUNTEANU
Cealalta fiica / The Other Daughter / A másik lány
România, scurtmetraj
Regia: Stefan MUNTEANU
25 min. 2008, 35 mm, alb-negru, Text în limba română, subtitrat în limba engleză
Scenariu: Stefan Munteanu
Cameraman: Diana Vidrascu
Montaj: Dragos Apetri
Distribuţie: Clara Voda, Simona Ghita
“De data asta, sora cea mare se întoarce acasă; «acasă», însă, nu mai e ceea ce ea ţine minte. Este povestea reîntâlnirii dintre două surori, în spaţiul şi printre lucrurile care aparţineau vieţii de dinaintea plecării, totul în cheia dramatică a evenimentelor din ultimele zile ale lui decembrie 1989. Această reîntâlnire face parte din povestea unei familii, în care contradicţiile s-au sedimentat nespectaculos, în timpi lungi, în replici care maschează necomunicarea. În această noapte, însă, contradicţia este mai clară decât oricând, iar gravitatea momentului, în loc să provoace apropierea, scoate la iveală, în acelaşi ton nespectaculos şi banal, ceea ce era evident.”
7. mai, ora 19:00: Savaria Filmszinház –9700 Szombathely, Mártírok tere
Radu IGAZSAG:
Boborul / The One-Day Revolution / A félnapos forradalom
România, animaţie
Regia: Radu IGAZSAG
9 min. 2003, 35mm,
Text în limba maghiară, subtitrat în limba engleză
Distribuitor: Fundaţia Arte Vizuale
Producător: Fundaţia Arte Vizuale
Scenariu: Radu IGAZSAG
Cameraman: Andrei TANASESCU
Muzica: Dana BUNESCU
“Parizienii au aperitivul,
Vienezii fanfara,
Ploieştenii politica…”
I.L. Caragiale
Un film care îmbină tehnica desenului animat live action. Inspirat din proza lui Caragiale, episodul revoluţiei de la Ploieşti, oraş drag autorului şi pe care îl cunoştea atât de bine.
Citiți principiile noastre de moderare aici!