Ceea ce pentru alte oraşe din România sau de prin alte ţări face parte din mobilierul stradal obişnuit a ajuns, în premieră, şi la Arad. Şi dacă prin alte părţi sunt accesibile câteva bucaţi, la noi e disponibilă doar una. Dar dacă îşi dovedeşte eficienţa – suntem asiguraţi de Primărie – modelul va fi multiplicat.
Aşadar… prima bancă inteligentă din municipiul Arad a fost instalată, joi după masă, în zona centrală, pe strada (pietonală) 1 Decembrie 1918, foarte aproape de intersecţia cu Bulevardul Revoluţiei.
4.000 de euro, bani europeni
Banca smart este prevăzută cu două panouri solare, un acumulator pentru înmagazinarea energiei electrice și utilizarea ei în zile fără soare și pe timp de noapte, trei porturi USB, două încărcătoare wireless și WiFi 4G gratuit. Investiția se ridică la 20.000 de lei (4.000 de euro) şi a fost realizată din fonduri europene, în cadrul proiectului Space4People.
„În cadrul proiectului, am analizat, împreună cu comunitatea, dar și cu partenerii europeni posibilitățile de revitalizare a zonei centrale, în scopul utilizării mai eficiente și mai echitabile a spațiului public. Pentru a marca dorința municipalității de a promova atât mobilitatea durabilă, cât și soluțiile digitale, am achiziționat în cadrul proiectului și o bancă inteligentă, pe care am amplasat-o pe strada 1 Decembrie 1918, una din zonele propuse pentru reconversie pietonală. Mă bucur că am reușit să achiziționăm o astfel de bancă, mai ales că această investiție s-a realizat din fonduri europene, nerambursabile. Vom vedea cum se comportă în timp. În ultimii ani am primit mai multe propuneri pentru a achiziționa un astfel de element de mobilier urban. Acum avem ocazia să testăm această soluție, iar dacă răspunde nevoilor noastre și ale cetățenilor, putem decide să montăm și altele în diferite zone din oraș, cum ar fi platoul din fața Primăriei” – a declarat primarul Călin Bibarț.
Proiectul
Municipiul Arad a implementat proiectul Space4People în perioada septembrie 2019-august 2022. Partenerii de proiect sunt 10 orașe din 9 țări: Bielefeld (Germania), Valga (Estonia), Serres (Grecia), Badalona (Spania), Guia de Isora (Spania), Turku (Finlanda), Saint-Germain-en-Laye (Franța), Panevezys (Lituania), Nazare (Portugalia). Proiectul Space4People este co-finanțat de Uniunea Europeană din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, prin intermediul Programului Operațional URBACT III, Apelul de proiecte „Rețele de planificare a acțiunii”.
Trimite articolul
XStie sa faca si cartofi prajiti?
-
După cât e prăjit creierul unor șmecherași ca tine, nu e de mirare că apar atâtea comentarii tâmpe
Voila! O bancă mai ieftină decât cele amplasate pe strada Mețianu…!
Cam la jumatate din cat e una de pe Metianu
Banca Smart cu panouri solare :))) ce randament dă panourile solare daca sunt puse la umbra..legat de preț….banca face și cartofi prăjiți ??? Sau ce îi așa de scumpă…din păcate la noi corupția îi in floare
-
Ia una chinezeasca tot cam la aceiasi bani,daca preferi.
-
Covidel,
In partea de jos, la nevoie, se poate dormi.
Sa vedeti ce o sa se aduna boschetarii la incarcarea telefoanelor🤣🤣
Daca arunc bățul, il aduce inapoi?
Nu. Atunci nu e asa smarta banca aia.
-
Dar daca arunca soso sau serghei simionov batul, tu cu siguranta il aduci inapoi si te mai si guduri ca sa te scarpine pe burtica!
-
Tie face si masaje rectale. Asta e sigur,am un prieten care cunoaste pe proiectant.
-
Ce autonomie are ?? Câți cai? Timpul de încărcare ?
Face si masaj?
Ar fi bună pentru Norvegia, Elveția, Japonia … Țări civilizate cu oameni ca afară. Îi dau 2 luni maxim, cu pază non stop.
-
Cu paza, mai ales cgpcl, si o luna e mult!
-
Dace aia sunt afara, tu esti inauntru. Buna si asta📣
Hoții nu mor se schimbă? După banca de 8000 euro, de pe Mețianu, banca “Smart” este la jumătate de preț! Are Primăria Arad, bani de “aruncat pe apa sâmbetei”!
-
Sunt fonduri UE, handicapat rusofil (scuzati pleonasmul)! Adica bani de la peste 500 de milioane de cetateni!
cat dureaza pana nu ii vandalizata? antrebare?
-
Depinde de cat de rapid va organizati voi, sosocarii!
Mai o tichie de mărgăritar trebuie…
Probabil ca unii se intreaba deja “Eh dan fer nou sau dan fer vechi?!”