Cea de a doua încercare a Guvernului de a stimula piaţa imobiliară şi contrucţiile prin programul numit sugestiv „Prima casă” exclude din start locuinţele vechi. Potrivit ordonanţei publicate deja în Monitorul Oficial, apartamentele sau casele vechi ce nu au fost reabilitate termic nu au nicio şasă să fie vândute prin „Prima casă”.
În ceea ce priveşte garanţiile acordate prin acest program, ele se menţin la valoarea maximă de 60 mii euro, pentru locuinţele vechi sau cele aflate deja în construcţie. În cazul în care se doreşte achiziţionarea unui imobil nou sau să se înceapă o nouă construcţie, statul va garanta o sumă de până la 70 de mii de euro. Referitor la nivelul taxelor pe care le vor aplica instituţiile financiar bancare în vederea acordării acestor credite, în Ordonanţa Guvernului se prevede un termen de şapte zile în care trebuie să se stabilească aceste cote.
Mai mult, în acest an cei ce vor dori să construiască o locuinţă de la zero prin asocierea cu alte persoane, au posibilitatea să solicite sprijin prin „Prima Casă”. Principala condiţie în cazul construcţiilor în asociere prevede ca persoanele (minimum şapte) să deţină un teren în comun. Nu este necesar ca asocierea să aibă o formă juridică şi nu există o limită maximă a numărului de case construite.
Reabilitările în Arad
43 de blocuri din Arad vor beneficia de reabilitarea termică, finanţată de la bugetul local şi de stat. Acestea asociaţii de proprietari au avut depuse dosarele până în anul 2008. În anul 2009 peste 250 de asociaţii de locatari au solicitat înscrierea în programul de reabilitare. În municipiu mai există câteva blocuri reabilitate termic, în afară de cele nou construite, însă în cazul acestora investiţia a fost făcută strict de către proprietarii apartamentelor.
A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!