De luni de zile, șobolanii care pot fi văzuți în centrul orașului, pe spațiul verde, provoacă dezgust și indignare. Numeroase fotografii și filmulețe au fost publicate pe rețelele de socializare, oamenii criticând municipalitatea pentru că nu a făcut deratizarea periodică.
Majoritatea filmulețelor postate în special pe Facebook sunt făcute în parcurile de pe bulevardul Revoluției, chiar în vecinătatea Primăriei Arad, acolo unde pot fi observate de către tercători familii întregi de șobolani. Rozătoarele aleargă prin iarbă ziua, lângă o stație de tramvai foarte utilizată.
Reprezentanții Primăriei anunță că abia săptămâna viitoare au loc acțiuni de deratizare, invocând procedurile întârziate de atribuire a contractului.
”În timp ce primele măsuri de dezinsecţie la nivelul municipiului Arad au fost deja luate în cursul lunii august, când au fost efectuate tratamente de combatere a ţănţarilor prin stropiri terestre şi cu ajutorul aviaţiei utilitare, acţiunea de deratizare este programată să înceapă săptămâna viitoare. Acţiunile de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie la nivelul municipiului au fost mult întârziate din cauza lipsei unui contract între municipalitate şi un operator specializat pe acest gen de intervenţii. Cu toate că procedura de achiziţie a serviciilor de deratizare, dezinsecţie și dezinfecţie, lansată în luna august a anului trecut, ea a fost contestată în repetate rânduri. Acest lucru a împiedicat Primăria Arad să încheie un contract de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Ralu Cotrău.
Autoritățile locale le cer proprietarilor imobilelor din centrul orașului să combată și ei șobolanii, care s-ar înmulți în subsoluri, în caz contrar existând riscul ca acțiunea de deratizare ce va avea loc pe domeniul public să nu fie eficientă.
Interesant este că Direcția de Sănătate Publică nu a aplicat nicio sancțiune Primăriei pentru că nu a făcut deratizări, invocând faptul că nu au fost depuse sesizări la sediu. Asta deși subiectul este de mult în atenția presei, iar în urmă cu o lună, USR Arad atrăgea atenția că înmulțirea excesivă a șobolanilor în oraș reprezintă ”un focar de infecție, un risc pentru sănătatea publică”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!