„Având în vedere că, din 15 mai 2020, încetează starea de urgență și aplicabilitatea Ordonanțelor militare care au limitat importante aspecte ale vieții religioase publice a credincioșilor, în urma consultării cu Guvernul României, Patriarhia Română a transmis îndrumări către unitățile de cult ale Bisericii Ortodoxe Române din țară, privind accesul credincioșilor ortodocși în lăcașurile de cult, în cimitire, și participarea acestora la sfintele slujbe”, a transmis părintele Iustin Popovici pe pagina Arhiepiscopiei Aradului.
Astfel, persoanele care au acces în biserică, pentru rugăciune individuală şi spovedanie, vor respecta distanţa de 2 m, așteptând pe un singur rând. Vârstnicilor și persoanelor cu probleme majore de sănătate li s-a recomandat să rămână acasă în timpul săvârşirii slujbelor publice.
Nu în ultimul rând, ordinea, disciplina, igiena și respectarea acestor măsuri vor fi asigurate prin angajaţi sau voluntari desemnați ai bisericii respective.
„La Sfânta Liturghie şi la celelalte slujbe liturgice din timpul săptămânii, din duminici şi sărbători, săvârșite în aer liber, lângă lăcașul de cult, pot participa şi credincioşii mireni. La slujbele săvârşite în afara lăcașurilor de cult, distanța între credincioși va fi de 2 m în orice direcție. Folosirea măștilor de protecție este obligatorie pentru toți participanții la slujbe, cu excepția slujitorilor bisericești care rostesc rugăciuni, predică sau cântă la strană”, se arată în recomandările Arhiepiscopiei.
Evitați icoanele
„În perioada de pandemie, se va evita atingerea sau sărutarea sfintelor icoane şi a sfintelor moaşte, precum şi a mâinii slujitorilor Sfântului Altar, însă evlavia pentru sfintele icoane şi pentru sfintele moaşte se va arăta printr-o închinăciune, însoțită de semnul Sfintei Cruci, iar respectul pentru ierarh şi preot se va arăta printr-un gest de înclinare a capului”, mai arată Arhiepiscopia.
Lingurița comună, fără risc de contaminare
În ceea ce privește obiectele comune, Biserica Ordotoxă subliniază că nu există risc de contaminare: „Pentru Biserica Ortodoxă Universală, nu există obiecte sacre (sfinţite) de unică folosinţă, ci de folosinţă perpetuă (Potir, disc, steluţă şi linguriţă), obiecte care se curăţă înainte de folosire şi după folosirea acestora. În practica Bisericii Ortodoxe Universale, folosirea linguriței comune, la împărtășirea euharistică, nu a fost în trecut şi nici în ultimele două luni de pandemie sursă de contaminare pentru vreun credincios ortodox. […] În acest sens, cu aprobarea majorității membrilor Sfântului Sinod, consultați în scris în data de 11 mai 2020, modalitatea de împărtășire comună a credincioşilor în timpul Sfintei Liturghii, în vreme de pandemie, va fi hotărâtă după data de 1 iunie 2020, în consens cu celelalte Biserici Ortodoxe”.
Trimite articolul
Xin parcul 23 august, duminica seara s-a tinut in interiorul bisericii… legile sunt pentru fraieri.
Oamenii au înțeles și au fost foarte civilizați, cu distanță regulamentară! Ați văzut ce dezastru e în vămi unde stau toți claie, grămadă sau unde s-a chefuit la terase! Deci, de data asta biserica are o bilă albă!
“…folosirea linguritei comune, la împartasirea euharistica, nu a fost în trecut si nici în ultimele doua luni de pandemie sursa de contaminare pentru vreun credincios ortodox.”
Una din doua: sau Stiinta-i proasta, sau Biserica Ortodoxa rosteste obraznicii criminale
-
Iti dai seama ce retardati sunt “smecherasii in negru” daca afirma asa ceva. Ca sa nu mai vorbim de prostimea care ii venereaza…
Bine ca habotnicii au voie sa stea precum oile si noi, “prostimea”, ateii, agnosticii nu avem voie cu distantare pe stadioane sau la alte activitati. Lingeti pe lingurite pana nu mai puteti…
mare ii gradina si multe dobitoace si-au facut casa in ea