Ne aşteaptă un an mai sărac decât 2013. Cel puţin acestea sunt primele estimări, care pe parcursul anului se pot modifica. Potrivit proiectului, bugetul local pe 2014 este mai mic cu 6% decât cel din anul precedent. Deşi sunt bani mai puţini, priorităţile şi planurile Municipalităţii sunt îndrăzneţe. În total, Aradul se bazează pe un buget de 384.216.000 lei.
Zeci de milioane de lei vor merge, în acest an, spre întreţinerea oraşului. Pornind de la cheltuielile de gospodărire comunală – spaţii verzi, mobilier stradal, până la plombe pe şoselele municipiului, toate beneficiază deja de alocări în bugetul local pe 2014.
Primarul Gheorghe Falcă a prezentat în cadrul celei mai recente conferinţe de presă principalele direcţii în care se vor cheltui banii din buget în anul acesta.
Cea mai importantă investiţie a Municipalităţii pe anul 2014 este, potrivit primarului, reabilitarea stadionului UTA. Pentru lucrarea în cauză s-a semnat deja contractul de lucrări, constructorul urmând să demareze, la primăvară, lucrările efective.
Cu gospodărirea oraşului se va cheltui, în acest an, o sumă de 8.960.000 lei – aproximativ 2 milioane euro. Banii vor merge la întreţinere, reparaţii şi obiecte de inventar.
În ceea ce priveşte străzile, acestea vor înghiţi în 2014 cel puţin o sumă de 36 de milioane de lei – circa 8 milioane euro . Din aceşti bani, pentru întreţinerea curentă a străzilor – plombări şi mici reparaţii – s-au alocat 25 milioane lei. Restul de bani, 11 milioane lei, sunt alocaţi cu titlul de cheltuieli de capital, aici intrând lucrările mai serioase la drumuri programate pe 2014.
„Anul acesta se va face recepţia lucrărilor la Câmpul Liniştii. Este o lucrare finanţată şi din fonduri europene. Anul acesta finalizăm licitaţia pentru amenajarea trecerii la nivel cu calea ferată. Aradul va avea, astfel, cea de a 9-a ieşire din oraş”, a declarat Gheorghe Falcă.
Amenajări, studii şi planuri
Printre priorităţile Aradului pe 2014 se regăsesc o serie de lucrări şi documentaţii pentru viitoare lucrări. Astfel, se va face amenajarea Parcului Reconcilierii, actualizarea PUG-ului Aradului, realizarea Planului de Amenajare a Zonei Periurbane a Aradului. „Este un document foarte complex. Legea ne obligă să îl realizăm, pentru a avea documentaţia pentru amenajarea zonei dintre Arad şi Timişoara. Suntem în discuţii cu Timişoara pentru Zona Metropolitană”, spune primarul. Totodată, Primăria continuă şi în 2014 preluarea punctelor termice, în incinta cărora va amenaja mini săli de sport în cartiere. Continuă, totodată, lucrările începute la amenajarea noului Parc al Copiilor – pe malul Mureşului, în zona dintre Polivalentă şi Micălaca.
La capitolul documentaţii, în acest an se va finanţa întocmirea Studiului de Fezabilitate pentru construirea unui nou bloc de locuinţe sociale pe strada Tarafului.
Cultura – specială
Un loc de onoare are, în bugetul pe 2014, capitolul „Cultură”. Asta, deoarece în contextul pregătirilor pentru a putea deveni capitală culturală, necesităţile financiare cresc. Primăria va finanţa în acest an întocmirea Strategiei Culturale 2014-2030. Se vor continua şi lucrările la Filarmonică – la faţadă, la sala de spectacole şi la învelitoare.
Speranţa… ultima
Administraţia locală dă dovadă de perseverenţă, când vine vorba despre realizarea bazinului de polo în zona Subcetate. Mai exact, se speră, încă, la finanţarea promisă de ani de zile de Guvern pentru respectiva investiţie. În bugetul Municipiului Arad se regăsesc banii necesari ca şi cofinanţare pentru bazin: 6.375.000 lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!